Ezeket látta már?

Laktózbontás zavara gyermekkorban

2011.03.18. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktornő!

Kislányom cukorbeteg, ... éves és nemrég derült ki hogy enyhén laktóz érzékeny is. Vagyis csak a tejre ha közvetlenül issza, eddig úgy vettem ászre hogy más tejtermék nem zavar be. Viszont most 2 napig evett palacsintát amit rendes tejjel sütöttem, nem laktózmentessel, tegnap pedig sütit, amit szintén sima tejjel, és ma hajnalban hányt meg ment a hasa olyan habosan. Lehetséges hogy sok volt a szervezetének a laktóz és felhalmozódott?

Válaszát előlre is köszönöm!

Válasz:

Első kérdésünk, a cukorbetegségére a kislány megfelelő kezelést kap remélhetőleg?

A laktózérzékenység esetén pedig - főleg ha már ismert - lehetőség szerint minden laktóztartalmú élelmiszert (és gyógyszert!) kerülni kell, mert ilyen "balesetek" bármikor adódhatnak. Ha elérhető, akkor a laktózmentes élelmiszereket kell alkalmazni, nem érdemes kockázatokat vállalniuk, bizonyára ez okozta a levelében jelzett hevesebb hasmenést.

Ha hiányzik a laktózbontó enzim a szervezetben (vagy kis mennyiségben termelődik csak), akkor kerülendő minden, ami ezt provokálhatja. Nyilván több időt jelent megtalálni mindig a laktózmentes élelmiszereket, de megéri! E kérdésben a gyermekgyógyász-gasztroenterológus tud még értékes véleményt mondani Önöknek.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz