Ezeket látta már?

A magas koleszterin biztos, hogy növeli a szívbetegségek esélyét? Az orvos válaszol

koleszterinszint, koleszterin, magas koleszterin, szívbetegség, trombózis, stroke, szívinfarktus, infarktus

Tisztelt Orvosok! 69 éves nő vagyok (magas vérnyomás: Tanydon, Tenox, illetve reflux: Quamatel). Nem vagyok elhízva, nem dohányzom, rendszeresen mozgok.

Egy szűrővizsgálat során a HO a laborleletemben egy említésre méltó értéket talált (koleszterin: 6,8). Felírt koleszterincsökkentőt, majd mondta, döntsem el, hogy akarom-e szedni vagy sem. Ezek után kicsit beleástam magam a kapcsolódó írásokba (hazai és külföldi website-ok), és igen ellentmondásos eredményeket találtam, egyrészt a statinokról (mellékhatások), másrészt a koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek – állítólag tudományosan nem 100 százalékig megalapozott – kapcsolatáról. Nagyon érdekelne ezek után az Önök véleménye ebben a témában. Előre is köszönöm, ha időt fordítanak a válaszra.

Üdv! Tudományos szempontból nem kérdés, hogy a magas koleszterin szint az egyén elhalálozásának idejét előrébb hozhatja. Laikusok, konteósok szeretnek ezen verbálisan iszapbirkózni, abszolút indokolatlanul. A statin szedésének indikációt ellenben nem a páciens kedve, hanem a lenti score rendszer alapján kell megállapítani:

https://www.mdcalc.com/.../ascvd-atherosclerotic...

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol