Ezeket látta már?

Magas vérnyomás - gyógyszerszedés...

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

57 éves vagyok, magas vérnyomás ellen 1 éve szedek 5/5 mg Covercard-ot. A vérnyomásom a kezelés előtt ? tökéletes közérzet mellett ? 140-150 volt, ami kellemetlen, szélsőséges szívverés és vérnyomás ingadozások után 6 hét múlva 115-120/68/56-ra csökkent. Ez stabilan így maradt fél évig, amikor a dózist a felére csökkentettem. A vérnyomásom megint ugrálni kezdett, ezért 2 hét után visszatértem a teljes adagra. A vérnyomásom viszont nem állt be, durva mellékhatásokkal, erősen ingadozott, és egyre magasabb lett, pár hónap múlva délutánonként már elérte a 160-170/85 hgmm-t. A háziorvosom 10 mg-ra emelte az amlodipin adagot, de ez csak átmenetileg okozott javulást, hamarosan kezdődött minden elölről. Úgy tűnik, nem reagálok megfelelően a gyógyszerre. Ilyen esetben Doktor Úr szerint sikeres lehet a háziorvosom által javasolt eltérő hatóanyagú ACE-gátló vagy kálcium antagonista alkalmazása, vagy másra van szükség?

Válaszát köszönöm!

Válasz:

A magas vérnyomás kezelése összetett kérdés. Mielőtt belekezdenénk a gyógyszerek elemzésébe, néhány szót a nem-gyógyszeres kezelés lehetőségeiről. Ebben az életkorban is alkalmazható, és egyáltalán nem kizárt az életmódváltás, legalábbis relatív módon, tehát amit a mindennapi lehetőségek megengednek, fontos az az esetleges elhízás, túlsúly rendezése, ha fennáll dohányzás, annak lehetséges csökkentése, kiküszöbölése, és az étrend... Ebben talán a legfontosabb a só lehetséges kerülése (ahol a só - ott a víz, ahol több a víz, ott nagyobb a nyomás...) Valamint természetesen a zsírok és fűszerezés lehetséges kerülése, mérséklése.

Térjünk át a gyógyszerelésre! A Covercard eleve kombináció (ACE-gátló és Ca-antagonista szer kombinációja). Tehát it már eleve két támadásponton vagyunk a magas vérnyomást illetően. Azt érdemes tudnia, hogy "önállóan" tehát az orvossal való egyeztetés nélkül nem szabad dózist változtatni! Ez utólag ún. rebound jelenséget okoz (visszacsapás), amit Ön jól le is írt - azaz romlanak a tünetek...

Természetesen az is elképzelhető, hogy egyébként sem reagál kellőképpen a gyógyszerre, de ahogy látom korábban ez rendben volt.

Ami javasolható, és nem ritka, hogy hármas kombinációt kap a beteg, ezzel javítható a vérnyomáscsökkentő hatékonyság (viszont mérsékelhetőek a mellékhatások).

Érdemes lenne megfontolni viszont a koleszterincsökkentést is, arra itt nem tért ki, hogy koleszterinszintje milyen (főként az LDL-érték tekintetében).

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához