Ezeket látta már?

Magnézium szedése: érdemes? nem érdemes?

2012.01.18. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr ! Mindenhol azt olvasom, hogy a magnézium tablettát vagy bármilyen más formában , felesleges szedni, csak pénzkidobás, mert úgysem szívódik fel a bélrendszerben . Egy helyen azt olvastam, hogy kelát formában , tablettában, kalciummal együtt viszont felszívódik . Ezek szerint a Panangin-nak sincs semmilyen hatása ?Kérdésem lenne, hogy ez igaz-e és ha nem , akkor Ön mit javasol , hogyan és mit szedjek , mert nagy szükségem lenne rá ?! Injekció nem megoldható.

Köszönöm válaszát !

Válasz:

A magnézium felszívódását illetően eléggé szkeptikus véleményeket olvashatott... mi csak (bárminemű reklámszándék nélkül) utalunk a Magne B6 orvosoknak szóló alkalmazási előírására:

"...A magnézium a szervezetben átlagosan 17 mmol/kg koncentrációban van jelen, melynek 99%-a intracellulárisan található. A bevitt magnézium 40-50 %-a a vékonybél nyálkahártyájáról szívódik fel, és a vesén át választódik ki.

Az intracelluláris (sejten belüli) magnézium közel fele a csontokban, a többi a sima- és harántcsíkolt izmokban, parenchimális szövetekben és vörösvértestekben található.

A magnézium főként a vesén keresztül ürül."

Tehát nem tűnik reménytelennek a Mg-adás. A Panangin esetében sem, csak abban az időszakban (1960-as évek) még nem végeztek farmakokinetikai vizsgálatokat (ezek többek között a gyógyszerek felszívódásával ,eloszlásával, kiürülésével foglalkoznak), ezért arról nincsen adat.

Egyetlen dolog nem derült ki számomra, hogy milyen céllal, milyen problémával kapcsolatosan kívánna magnéziumot szedni, ennek elsődleges javallata ugyanis az ideg-izom ingerületáttevődés zavarainak javítása , a harántcsíkolt izomzat működésének támogatása, szívproblémák (pl. szívritmuszavarok) kiegészítő kezelése, stresszállapotok mérséklése.

Igaz, hogy vénymentes szerek, de érdemes az orvossal konzultálni, főleg ha valaki egyéb gyógyszereket is szed/kap (pl. antiparkinzon-szerek, egyes antibiotikumok stb.)

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz