Mandulagyulladás, és reflux?

#Fül-orr-gégegyógyászat #Gasztroenterológia
2014.04.02. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztel Doktor Úr!

... éves férfi vagyok kb ... hónapja jelent meg a bal oldali mandulámon egy fehér kelés. ... hónapja voltam háziorvosnál, aki elküldött vérvételre és fül-orr-gégészetre és felírt nekem Aktil Duo-t ami vissza is húzta a kelést a szedés időtartama alatt, mely néhány nap alatt újra jelentkezett. A véreredményben gyulladás mutatkozott, ekkora már elfogyott az aktil és a Doktornő javasolta a Doritricin további szedését, melynek ideje alatt hol visszahúzódtak, hol előjöttek a 2 mandulámon több helyen. A gégészeten ott azt mondták, hogy kissé hyperarmiás a torkom, elnézést ha rosszul írtam, és miután elfogyott a Doritrichin, még mindig jelen volt egy kelés, melyre már 500 mg-os levoxát kaptam ami tegnap fogyott el 5 szem. Közben jelentkezett túlzott gyomorsav és gombóc a torkomban, melyek tej fogyasztásakor, illetve étkezés után ideiglenesen megszűnik. És még annyi, hogy a nyelvem hátul kissé göcsörtös és ilyen sárgás-fehéres színe van.

Mit tegyek Doktor Úr?

Köszönöm a segítséget!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Próbáljuk meg kicsit szétválasztani a két problémát.

1. Mandulagyulladás/ok. előadódhat fiatal felnőttkorban, hogy (nemtől függetlenül) gyakoribb a mandulagyulladás, és a kezelések ellenére fel-fellángoló jelleget mutat. Ennek hátterében többféle jelenség állhat, esetleg pl. immunműködési probléma, fokozott hajlam egyes fertőzésekre.

Javaslat: a mandulagyulladások, egyéb felső légút fertőzések hosszabb távú figyelése (háziorvos, fül-orr-gégész).

2. Gyomorsav, gombóc a torokban

Ez nagy valószínűséggel az ún. reflux jelensége, amely a gyomorból a nyelőcsőbe való savas visszaáramlással (az alsó nyelőcső záróizom gyengébb működésével + stressz) függ össze. Ha a refluxot, esetleg fájdalom, fekélyképződés stb. kíséri, érdemes lenne gasztroenterológus szakorvost felkeresni, és ő endoszkópiával megvizsgálja a problémát.

Megjegyzés: esetleg lehet a két jelenség között összefüggés, hiszen a savas visszaáramlás a garat területét is érinti, és itt adhat ún. felmaródásokat (fehér kelés...) ezt is érdemes megbeszélnie az orvossal.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz