Ezeket látta már?

Masszív húgyúti fertőzés

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Ma reggelre égető, fájdalmas, csípős vizeletem volt, ami mellé még társult a véres vizelet is. Elmentem a háziorvosomhoz aki nézett egy vizelettesztet. 4 keresztes gennyes a vizeletem. Tarivid 200 mg-os tablettát írt fel. Két dobozzal kell beszednem belőle. A kérdésem az lenne hogy ilyen esetben a férjemet nem kell kezelni? Hiszen ez egy bakteriális fertőzés, ha jól tudom ill. mikor lehet szexuális kapcsolat köztünk. Nem szeretnék újra fertőznénk egymást.

Elnézést ha a kérdéseim butának tűnnek, de laikus vagyok és aggódom.

Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

Egyáltalán nem felesleges kérdések ezek, sőt nagyon is fontosak, és érdemes mielőbb tisztázni!

A fájdalmas, égető vizelet, és a vér- és gennytartalom egészen nyilvánvalóan "masszív" bakteriális húgyúti fertőzésre utal, elképzelhető, hogy ehhez még kismedencei, húgyúti fájdalom is társult.

A Tarivid (ofloxacin) fluorozott kinolon típusú, viszonylag újabb keletű antibiotikum-típus, ún. giráz-enzim gátló. Erős hatású, széles spektrumú, tehát várhatóan uralni fogja ezt a nem az egyszerűbbek közét tartozó húgyúti fertőzést.

A szexuális kapcsolatot a kúra idején valóban kerülni, mellőzni kellene, és a kúra befejezése után érdemes lenne egy kontroll-labort végeztetni, hogy már genny és vér jelenléte a továbbiakban nem észlelhető. Ha ez negatív, akkor már lehetne újra folytatni a szexuális életet.

Partnere kezelése is megfontolandó, ezt érdemes a kezelőorvossal, háziorvossal megbeszélni. Az kérdés, hogy neki volt-e bármely, esetleg hasonló tünete mint Önnek, fájdalom, vizeletproblémák(?) Egy kérdést, konzultációt megér a háziorvossal ez a betegség!

Jobbulást kívánunk, egyben Boldog Karácsonyt, és szép Újévet!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához