Ezeket látta már?

Mastoid sejtek gyulladása

2010.09.17. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

MR vizsgálat kimutatta, hogy az agyam jobb oldalán néhány perifériás mastoid sejtben folyadék látható, mely gyulladásos folyamatra utal.

Szeretném tudni ez mit jelent, és a továbbiakban mire számíthatok?!

Köszönettel:

Válasz:

A mastoid sejtek a fül mögötti elődomborodó terület, az un. csecsnyúlvány belsejében találhatóak. Normális esetben a nyúlványok belseje szivacsos, ezért nevezzük ezeket sejteknek.

A sejtek előtt elhelyezkedő középfül gyulladásos folyamatai szövődményes esetben ide is terjedhetnek, csecsnyúlvány-gyulladást (mastoiditis-t) hozva létre, mely a környéken futó agyi vénás öblök, illetve a felette elhelyezkedő agy hártyáinak gyulladását is okozhatja súlyos idegrendszeri tünetekkel.

A mastoid sejtek gyulladására a fül mögötti terület fájdalma, ugyanitt észlelt érzékenység, bőrpír, esetleg hirtelen kialakult elálló fül miatt kell gondolnunk. Kialakulását rendszerint valamilyen légúti betegség előzi meg és eleinte általános gyulladásos tünetek-panaszok dominálnak (láz, levertség, stb.) A diagnosztika a gyanú esetén fülészeti vizsgálatot követően kért képalkotó vizsgálattal történik: a CT inkább a csontfolyamatok, az MR pedig elsősorban a lágy szövetek elváltozásaira érzékeny.

Kezelése agresszív parenterális (injekciós) antibiotikummal történik, de gyakran kerül sor mastoidectomiára, azaz a nyúlvány feltárására és kitisztítására.

Az Ön esetében észlelt folyadék valóban lehet gyulladás képe is: a vizsgálatot kérő fülésszel (?) a tünetek és panaszok alapján kell dönteni a kezelésről.

Jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához