Ezeket látta már?

Meg lehet enni az égett pirítóst? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

kenyér, pirítós, égetett, vakcinainfó - az orvos válaszol

Kedves Doktorok! Páromnak több évtizede mondom, ne egye meg az égett pirítóst.

Ma azzal próbálkoztam, szerintem romlanak a kognitív képességei, mert a kenyérpirítót mindig a maximum fokozatra állítja. Erre azt válaszolta, ez egy vacak készülék, azonkívül a gyógyszertárban is árulnak égett szenet (vagyis széntablettát). Biztosan van különbség az orvosi szén és az égett pirítós előállítása, ebből következően a hatásuk között is, de nem tudtam neki levezetni. Tudnának erre válaszolni?

Kedves Kérdező! Az aktív szenet (Carbo activatus) növényi anyagokból, nagy adszorpciós képességű anyag előállítására alkalmas standard elszenesítési eljárással állítják elő. Az így előállított anyag meg kell, hogy feleljen számos követelménynek, amelyet szintén ellenőriznek. A cél különböző toxinok megkötése a porózus szerkezet által biztosított hatalmas felület révén, amely így keletkezik. Így pl. a bélből ezek nem fognak felszívódni.

Amikor pirítóst készít, grillez, stb., ellenőrizetlen körülmények között égetve, hevítve dolgokat számtalan, potenciálisan káros anyag keletkezik/keletkezhet az így megégett, kormos felületen. Legtöbbet az acrylamidról szoktak cikkezni, amely állatkísérletekben karcinogén, humán vonatkozásban az ilyen jellegű hatásai nem teljesen tisztázottak/bizonyítottak. De semmiképpen sem tekinthető veszélytelennek vagy biztonságosnak nagy mennyiségben, ismétlődően, rendszeresen az ilyen túlsütött, égett ételek fogyasztása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Getty