Ezeket látta már?

Mennyire veszélyes az egészségre a hullámpala? Okozhat rákot? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

azbeszt, pala. rák, daganat

Tisztelt Orvosok! A mai nap pánikszerűen megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy a hullám palatető mennyire lehet veszélyes a környezetünkben?

Ha a szomszédunkban nem egy van, köztük törött is van felhalmozva, okozhat-e nekem és a gyermekem számára komolyabb egészségügyi károsodást? Azt olvastam, hogy komoly rákkeltő is lehet. Az azbeszt könnyen bekerülhet így a légutakba?

Kedves Kérdező! Igen, az azbeszt rákkeltő, aminek az az oka, hogy a finom szálacskái (amelyek mikroszkopikusan még kisebb "horgos" szálacskákból állnak) por formájában belélegezve "megakadnak" a légutakban, és ott folyamatosan gyulladást tartanak fenn, amelynek fibrózis vagy malignus elfajulás lehet a következménye. Ilyen összefüggésben az. ún. "szórt azbeszt" a legveszélyesebb, amelyben minimálisan vannak csak kötve ezek a szálacskák. A hullámpalában olyan cementtel kötött forma jött létre, amelyből alapesetben nem szabadulnak fel ezek a szálacskák. Amennyiben törik, sérül, akkor persze nem kizárható, de akkor sem összemérhető az azbesztpor (szórt azbeszt) veszélyeivel. Ha a pala nincs bolygatva, "nyugalomban van", még ha törött is, minimális a kockázat. Talán kérje meg a szomszédot, hogy takarja le a felhalmozott palát, de persze jobb lenne, ha az ilyen pala mindenhonnan arra alkalmas tárolóhelyre kerülne (csak nem mindenki tudja ennek a költségét kifizetni). De nyugalomban levő azbesztpala esetén én komoly félelemre okot adó helyzetet nem látok.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol