Ezeket látta már?

Nyaki gerinc kopása?

2013.05.02. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül ... hónapja tapasztaltam gyaloglás közben hogy, ahogy lépek a fejemben hátul pattog -kattog valami, ez sajnos azóta is fennáll sőt ha mozgatom a fejem , nyakam recseg ropog mindenem ez a testemre is vonatkozik . ... éves ... cm és ... kg vagyok és folyamatosan ülő munkát végzem, talán ez okozza a problémát abszolút mozgásszegény az életmódom. Futni szerettem volna , de nagyon zavar a pattogás futás közben szeretném elmulasztani, nem vagyok benne biztos hogy most inkább mozogjak vagy sem mi tesz jót? Elkezdtem kalcium tablettát szedni, gondoltam hátha van valami hiány a testemben. Pár hete futólag rákérdeztem egy Reumatológián (kisérő voltam csak) hogy mitől lehet de viccesen rám nézve csak annyit mondott az orvos hogy hízzak egy kicsit és elmúlik. Nem hinném hogy ez a baj, mindig ez volt a súlyom kivéve amikor szültem. Mi tévő legyek? Kérem segítsen milyen irányba induljak. Télen volt egy elhúzódó fülkürthurutom. Egyébként semmi fájdalmam nincs. Olyan mintha be lennék rozsdásodva.

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A nyaki gerincszakaszon észlelhető pattogó/kattogó hangra utalt, amelyet mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Az egészen bizonyos, hogy az ülő életmód ennek nem kedvez (általában az egészségi állapotnak nem kedvez egyáltalán.)

El kellene jutnia, főként ha ezek a tünetek tartósabban nem múlnak, esetleg romlanak, vagy egyéb tünettel társulnak, tehát el kellene jutnia reumatológiai, vagy ortopédiai szakrendelésre mielőbb. Egy nyaki felvétel fontos lenne, látni, hogy konkrétan van-e eltérés, pl, kopás vagy egyéb elváltozás. A szakorvos tud majd ebben diagnózist mondani és - ha szükséges - kezelési módot ajánlani.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz