Ezeket látta már?

Pajzsmirigy alulműködés, jódbevitel, terhesség

Kérdés: Tisztelt Dr.Ur!

Több eve pajzsmirigy alulmukodesem van. 8 hetes terhes vagyok. 100mcg l-thyroxint szedek reggel etkezes elott 20 perccel. Mult heti vertesztemen(THS:6.23,T4:16.7,T3:3.7)korzeti orvosom felemelte az adagomat 125mcg-re. Hozzatette, hogy nyugodtan szedjek olyan terhesvitamint amiben van jod. Vettem is egyet es abban 250mcg jod van. Most azt szedem. Sokkal jobban erzem magam es nem vagyok annyira aluszekony sem. A hormonpotlas mellet mennyi jodot szabadna beszednem? A masik kerdesem pedig a Gravida lenne.Rajta van a tajekoztaton, hogy:csak kezeloorvosanak ellenorzese mellett alkalmazhato egyutt l-tiroxinnal.Szedhetem vagy nem? Kulfoldon elek, itt egyiket sem ismerik, velemenyt nem mondhatnak.Edesanyam kuldi oket otthonrol. Ha beszedem mire figyeljunk a korzetimmel?

Elore is koszonom valaszat.

Válasz:

A magzat egészséges fejlődéséhez kb. 200 mg jód napi bevitelére van szükség. A Gravida 150 mg jódot tartalmaz. Nyugodtan szedheti bármelyik vitamin-készítményt.

A kezelőorvos feladata a pajzsmirigy-hormonok rendszeres ellenőrzése, illetve amennyiben Ön a pajzsmirigy-hormonok túladagolására utaló tüneteket észlel (szapora szívdobogás-érzés, verejtékezés, álmatlanság, gyengeség), ezen tünetek értékelése és esetleg a gyógyszer adagjának a csökkentése lehet szükséges.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz