Ezeket látta már?

Pajzsnirigy-túlműködés, nyugtalanság

2011.01.24. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Nővérem súlyos hipertireózissal küszködik. Többször volt már intenzíven is. Ekkor a tünetei a rendkívül magas pulzus szám és szívritmus zavar és rendkívül zavart magatartás. Mindezt pedig azért, mert semmilyen betegség tudata nincs, ráadásul minél inkább nem kezeli magát (nem szedi a gyógyszert), annál súlyosabb paranoid tünetei vannak.

Volt már pszichiátrián is, de onnan elbocsátották gyakorlatilag kezelés nélkül. (Nem volt hajlandó együttműködni az orvossal?!) Mai este a legjobb példa rá, hogy gyakorlatilag eltűnt egy ismerőséhez, mivel reggel bevittük volna végre sok hónapos várakozás után izotópos kezelésre, de hitetlenül és betegesen szorong és tiltakozik ellene.. Betegsége előtt komolyabb pszichológiai pszichiátriai problémája nem volt . Viszont az utóbbi 3 év kezd teljesen rémálommá válni.

Kezdünk teljesen tanácstalanok lenni édesanyámmal. Tud valaki segíteni?

Válasz:

Bizony a hipertireózist - mint annyi mindent az életben - pedig kezelni kellene, mégpedig folyamatosan, mivel a pajzsmirigy túlműködését "el kell nyomni" a tünetek mérséklése céljából. Jellemző a magas pulzus, a nyugtalanság, a szívritmuszavar nem kötelező tünet, de a Basedow-triász megjelenése jellemző, ehhez járulhat még az exoftalmusz (szemkidülledés) és golyva, gyorsult anyagcsere.

A pszichiátrián valószínűleg ezért nem találtak kezelendő betegséget, mert ez így (önmagában) nem pszichiátriai betegség, hanem egyszerűen csak a pajzsmirigy működészavarából adódik.

A pajzsmirigy akár jódizotópos, akár gyógyszeres kezelése igazából nem jár veszélyekkel, viszont így a napi, mindennapi élete nehezen kezelhető. Valahogy ezt lenne célszerű beláttatni, nem kevés a pajzsmirigybeteg, az ő számukra igazából egy fontos szabály, az állandó hormonpótlás (az alulműködés esetén) - illetve a pajzsmirigyhormon-túltermelés meggátlása (a túlműködésnél).

A túlműködés látványosabb, mert a beteg "agitált" nyugtalan. Ha ebből az állapotból ki lehetne hozni, a kezelés hosszabb távon jócskán mérsékelné a tüneteit, és vissza tudna illeszkedni a normál hétköznapi életbe - amitől ő is sokkal jobban érezné magát, mivel ez az állapot egészen biztosan őt zavarja a legjobban.

Ezt kellene elérni, hogy saját állapota javulna lényegesen, persze nem azonnal, ezt megértetni vele.

Sok szerencsét és jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz