Ezeket látta már?

Rettegek a pókoktól. A nyugtató segíthet? Az orvos válaszol

pók, pókfóbia, pánik, pánikroham

Tisztelt orvosok! Kiskorom óta rettenetes pókfóbiával küzdök, amit felnőtté válásommal egyre komolyabb problémaként élek meg.

Elég erős “pánikrohamot” kapok, kiráz a hideg, görcsbe áll a testem és egyszerűen csak üvöltve, remegve zokogok ha meglátom. A munkahelyemen elég sok példány akad a tavaly felfedezett elég méretes mérgespókból. Sokszor dolgozom egyedül amikor nincs hős munkatárs, aki elintézné helyettem a dolgot, és volt már rá példa, hogy képtelen voltam folytatni a munkámat a kolléga érkezéséig.

Van bármiféle nyugtató amivel elkerülhetném a rohamot, kicsit jobban tudnám kezelni a helyzetet? Lenne valami, amit esetlegesen műszak előtt megelőzés céljából beszedhetnék? Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv! A nyugtató maximum csak átmeneti megkönnyebbülést jelentene és minden reggel nem lenne célszerű bevenni munka előtt (elég hamar kialakulna a tolerancia/függőség). A fóbiák kezelésében a pszichoterápia a leghatásosabb, bár tény, hogy hosszadalmasabb és tb finanszírozottan nagyon korlátozottan elérhető.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához