Ezeket látta már?

Rendszeresen puffadok, hasmenésem van, ez lehet a húsfogyasztástól? Az orvos válaszol

puffadás, hasmenés, hasfájás, húsevés

Mostanában a hús fogyasztása után 1-2 órával kellemetlenségeket( rothadó hús íz) és teltségérzetet érzek. Létezik ilyen, hogy valaki nem tudja a húst megemészteni?

A vakcinainfós orvosokhoz az alábbi kérdés érkezett:

"40 éves nő vagyok.

2021-ben SIBO-t állapítottak meg nálam amire Normixot kaptam.

Azóta is 4-5 havonta ha jönnek a tünetek (puffadás, hasmenés) Normix mindig segít. Mostanában a hús fogyasztása után 1-2 órával kellemetlenségeket( rothadó hús íz) és teltségérzetet érzek, egy ideje kiiktattam a húst az étrendemből, és most jól vagyok. Létezik ilyen, hogy valaki nem tudja a húst megemészteni? Próbáltam enzim pótlókat is...nem segítettek. Mit tudnék tenni, hogy teljes életet éljek?"

Az orvos válasza:

"Üdvözlöm! Érdemes lenne gastroenterológust felkeresni és ha nem volt még, gyomortükrözés is szóba jöhet."

Mi az a SIBO?

A SIBO (kontaminált vékonybél szindróma) röviden az egészséges emésztést fenntartó mikroorganizmusok egyensúlyának felborulása a bélben. Ekkor a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe, így az oda nem illő baktériumok elnyomhatják a hasznosakat.

Mivel a vékony-és a vastagbél funkciója eltér, így az ott lévő baktériumok összetétele is különbözik. A két bélszakasz határán elhelyezkedő ún. ileocoecalis billentyű az, ami nem engedi, hogy a baktériumok az egyik helyről a másikba átjussanak. Emellett a gyomorsav, az epe, az immunrendszer és a vékonybél perisztaltikus mozgása is megakadályozza a baktériumok megtapadását a bélfalon. Léteznek olyan állapotok, melyek során nagyobb eséllyel szaporodnak el a vastagbélben lévő baktériumok a vékonybélben (pl. Crohn-betegség, sipolyok, bélfertőzés, cukorbetegség).

SIBO esetén a legjellemzőbb tünetek a hasfájás, puffadás és a hasmenés. A panaszokat főleg az okozza, hogy a vékonybélbe került mikroorganizmusok el kezdik erjeszteni a még meg nem emésztett szénhidrátokat - emiatt pedig különféle gázok, tejsav és ecetsav képződik.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor jelez a hasfájás komoly nőgyógyászati betegséget?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

SIBO

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához