Mindenki ezt nézi most!

Reflux, rekeszizomsérv

2017.03.24. Módosítva: 2017.04.19.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

39 éves nő vagyok. Kb. 2 éve vannak a szegycsont mögött érzett, pár másodpercig tartó éles, hasító fájdalmaim.

Általában lehajoláskor, illetve testhelyzetváltozáskor sűrűbben előforduló, ijesztő érzés.

4 éve kezelnek reflux betegséggel, jelenleg Esomeprazol 40 mg tablettát szedek, 2x1 dózisban.

Régebben sűrűn éreztem a gyomorsavat a torkomban, de az elmúlt, pár évben nagyon ritkán volt a maró érzés, viszont a gyomorszáj környéki görcs, illetve a szegycsont mögötti fájdalom felerősödött és sűrűbbé vált.

Több alkalommal jártam már kardiológián is az ijesztő tünetek miatt, de mitralis prolapsuson kívül egyéb elváltozást nem találtak. Terhelésre a pulzusom már az első 10 mp-ben 140, rengeteg extra ütés van és pihenéskor több perc kell, míg visszatér a nyugalmi pulzusszám, emiatt sajnos intenzíven mozogni sem tudok. Erre a tünetemre jelenleg Bravadin tablettát írt fel az orvos, egyéb vizsgálat nem történt.

Gasztroenterológusnál jártam, ahol manometriás vizsgálat eredménye a következő lett:

Gerd, inkompetens LES, hiatus hernia. Ezt a vizsgálatot egy 24 órás PH-metria vizsgálat követte, melynek leletére jelenleg várok.

Mai napon újra több alkalommal éreztem enyhébb szegycsont mögötti éles szúrásokat, melytől ismételten nagyon megijedtem. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét is, vajon valóban nem a szívem az, ami ezt a szegycsont mögötti fájdalmat okozza?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Kedves Kérdező!

Az Ön által írtak alapján azt gondolom, hogy a szúró mellkasi diszkomfort, fájdalom érzés kardiális eredete minden bizonnyal kizárható. Általánosságban elmondható, hogy szúró mellkasi fájdalmat szívbetegség nem okoz. Kardiális eredetű mellkasi fájdalom inkább tompa, nyomó, szorító jellegű túlnyomó többségben. Kivétel az aortadissectio, ez a főverőér súlyos, életveszélyes, többnyire hirtelen fellépő betegsége, amely a megsemmisítő, inkább háti fájdalom mellett sok egyéb tünettel és panasszal is jár.

A szúró fájdalom hátterében szerintem a rekeszsérv és az ismert reflux betegség állnak együttesen. A rekeszsérv okán a mellkasba került (felcsúszott) és a mellkasban "rekedt" gyomorrészlet tartalma nehezebben távozik előrefelé, ugyanakkor az alsó záróizom (les, azaz lower esophagus sphinchter) elégtelensége miatt a savas gyomortartalom könnyen jut vissza a nyelőcsőbe. Ugyan a gyomorsavcsökkentő gyógyszer a savas, égető érzést megszüntette, de a gyomor emésztő nedveit is tartalmazó gyomorbennék visszajut a nyelőcső alszó szakaszába és ott a nyálkahártya irritációját, erosióját (maródását) okozhatja. Azt gondolom, hogy ezirányú panaszai mindenképp pepticus (azaz gyomornedv) eredetűek és ebben a rekeszsérv is egyértelműen közrejátszik.

Mindenképpen tanácsolom, hogy kérje az Önt gondozó gasztroenterológus szakorvos segítségét, és kérjen tájékoztatást a probléma esetleges sebészeti megoldási lehetőségeit illetően, ugyanis a rekeszsérv döntő szerepet játszik a tartós nyelőcsőbántalom kialakításában. Azért is fontos ez, mert hosszú távon ez egy fakultatív precancerozisnak, azaz rák megelőző állapotnak tekintendő. A nyelőcső nyálkahártyáját tartósan érő bántalom folyamatos sejtosztódási, regenerálódási kényszert jelent, és megnő a rákos elfajulás veszélyének lehetősége.

A fizikai terhelés során fellépő szapora szívdobogás összefüggésben lehet a mitralis prolapszussal. Terhelhetőségének lehetőségeiről kérje bátran gondozó kardiológusa véleményét.

Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos

Forrás: EgészségKalauz