Ezeket látta már?

Sokízületi gyulladás?

Kérdés: Tisztelt Doktor ur!

Szeretnem tudni, hova kihez forduljak. Az ujjaim,a tenyereim fajnak,a vallaim konyokeim,most mar a forgoim es a terdeim is kezdenek fajni.

A reumotologian, masszazst, galvanos kezelest es a gerincemre is kezelest kaptam, de a panaszaim erosodtek,annyira,hogy aludni sem tudok,a fajdalom ejjel-nappal jelen van.

Mi a teendom,hova forduljak?

Koszonom valaszat.

Válasz:

A levelében foglalt tünetek mégiscsak valamilyen mozgásszervi zavarokra utalnak, maelyeknek a háterében régebben "sokízületi gyulladás"-nak (PCP) nevezett jelenség állhat, amely egyfajta autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet maga "támad" a szervezetre, vagyis az ízületen belüli szöveteket, főleg a kötőszövetet a szervezett ellenanyagai támadják meg.

Jellemző a fájdalom, a rossz közérzet, fáradékonyság, a kéz, láb, csukló, térd ízületeinek merevsége, melegsége, fájdalma.

A masszázs és galvánkezelés mellett az ért számos reumatológiai gyógyszer és kezeléstípus létezik, célszerű lenne újra felkeresni a reumatológust, vagy eggyel magasabb szintű (pl. kórházi) reumatológiát, hogy a tünetek nem javultak - esetleg csak romlottak a korábbiakhoz képest.

A reumatológus, vagy a klinikai immunológus az a szakorvos, aki az ún. autoimmun betegségekkel foglalkozik hivatásszerűen, tehát (nem tudjuk, nem szerepelt a levélben) alapos immunstátusz felmérésre lenne szükség, és azután célzott kezelésre. Ma már több ponton be lehet avatkozni a gyulladással, fájdalommal járó betegségek kórlefolyásába, tehát biztatjuk, hogy ismét keresse fel a szakorvost!

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz