Subarachnoidealis vérzés (koponyaűri vérzés egyik típusa)

#Idegsebészet #Neurológia
2010.09.20. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Jó napot kívánok!

A férjem mentővel került a kórházba, nagyfokú fejfájás, hányás, verejtékezés miatt. CT-t készítettek, s megállapították, hogy agyi bevérzés történt. 10 nap külünbséggel 2 angiográfiát készítettek, de semmit nem találtak (agyi aneurizmát feltételeztek). 2 hét után kiengedték a kórházból, a következő diagnózissal: subarachnoidealis vérzés. Nagyon nyugtalanok vagyunk, úgy érezzük, hogy a probléma nincs megoldva, s félünk, hogy bármikor történhet egy újabb agyi bevérzés.

Mit tegyünk? Ez lenne a kérdésem.

Köszönöm szépen a választ!

Válasz:

Köszönettel vettük a subarachnoidealis vérzéssel kapcsolatos levelét.

A kedves férjénél megállapított diagnózis általában valóban agyi aneurizma megrepedését követően alakul ki, és orvosilag sürgősségi ellátást igényel. Ha nem találtak aneurizmát (érkiboltosulás), és 2 hét elteltével nem jelentkeztek újabb panaszok (ez utóbbit kérdezzük is egyben-), akkor is ismételten fel kellene keresni a kórházi / klinikai kezelőorvost, szakorvost, és tisztázzák mi a teendő!

Ebben nem kell várakozni, akár a háziorvoson keresztül, vagy a zárójelentés alapján, mint közvetlen hozzátartozó keresse meg a kezelőorvost mielőbb, és mondja el neki aggályait!

Fennállhat a veszélye valóban egy újabb bevérzésnek.

tisztelettel és jobbulást kívánva:

Forrás: EgészségKalauz