Ezeket látta már?

Szemcsepp, tárolás

2012.03.19. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: T. Doktor Úr!

Szemgyulladásaim alkalmával, amikor Neomycin szemcseppet írtak fel nekem, az orvos és a gyógyszerész is azt mondta, hogy 1 hét után ki kell dobni a gyógyszert, de nem indokolták meg, hogy miért. Így tehát én óvatosan továbbra is csepegtettem a szemembe a szert, és azt vettem észre, hogy semmi bajom nem származik belőle, még 3 hét után sem, egyszerűen, jólesett az a kis folyadék a szememnek. Kérdésem tehát az:

Miért kellene kidobni ezt a szemcseppet: vajon azért, mert elveszíti a gyulladáscsökkentő hatását 1 hét után, vagy azért, mert bár rövid távon semmi kárt nem okoz, de 20 év múlva mégis valami bajunk származhat belőle??...

Köszönettel,

Válasz:

Az oldatos gyógyszerformák általában is bomlékonyabbak, mint a szilárdak (pl. tabletta, kapszula). Nem véletlen, hogy a folyékony gyógyszerformák lejárata (általában) 1 év, míg a szilárdaké - szintén csak általában - 5 év körüli időtartam.

A gyógyszerek nemcsak bomlékonyak az idővel, de igen fontos tárolásuk, eltartásuk körülménye is, tehát mindig azt kell alkalmazni, ami a dobozon szerepel, akár hűtve tárolás, akár szobahőmérsékleten stb.

A szemcseppet illetően: itt is általában célszerű az alacsonyabb hőmérsékleten való tárolás, valamint nemcsak az a probléma, hogy maga (itt a benne lévő antibiotikum) a hatóanyag bomlik, hanem a szemcsepp a kibontás után gyakorlatilag elveszti sterilitását, és egy idő után egyre több baktérium, egyéb kórokozó telepedhet meg benne. A szem csarnokvize érzékeny környezet, tehát veszélyes lehetne egy újrafertőződés ez esetben.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához