Ezeket látta már?

Terhesség, Staphylococcusok

2012.07.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: T. Doktor úr!

Terhességem végefelé hüvelykenetet vettek tőlem, az eredmény: Staphilococcus aureus- sok telep. A nőgyógyász azt mondta, ezzel nem kell foglalkozni, nem árt a babának. nemrég az interneten ennek az ellenkezőjét olvastam. Azóta megszületett a baba (hüvelyi úton), már 2 éves. Én azóta sem kaptam semmiféle kezelést. A kislányomnak azonban néhány hónapos kora óta visszatérő külsőfül-gyulladásai vannak, melyet vagy szteroidos vagy antibiotikumos krémmel kezelnek. Felmerült bennem, hogy okozhatja-e a gyulladását a S. aureus ,amit esetleg elkaphatott tőlem? A kislány bőre nagyon érzékeny, pl. mosószert nem használhatok a ruháihoz, fürdetőtől viszket a tenyere, szeme. A fejbőre is kiskora óta viszket, sokszor varasra kaparja. Hogyan mutatható ki nála a S. aureus megléte? A fül-orr-gégész tud mintát venni vagy más specialistához kell fordulni?

Köszönettel:

Timea.

Válasz:

A hüvelyben számtalan baktérium és egyéb mikroorganizmus telepedhet meg akár terhességben akár azon kívül. Néhány kivételtől eltekintve, ezek kezelése nem szükséges a terhesség alatt sem.

A Staphylococcus jelenléte sem indokol kezelést. A kórokozót mikrobiológiai vizsgálattal pontosan meg lehet határozni, de mivel a Staphylococcus általánosan előforduló baktérium, kimutatása esetén sem valószínűsíthető a szülés alatt szerzett fertőzés.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz