A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tűztövis sérülés

#bőrgyógyászat
2017.03.05. Módosítva: 2017.04.19.

Kérdés: Tűztövis sérülésem van a öklömön, a középső ujjamon, gyűrűs ujjamon meg a mutató ujjamon is van, meg a tenyeremen is van egy kis sérülés.

Hirdetés

Válasz:

A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak, ezek tartalmaznak csak az emberre káros hatású mérget. Az Ön által leírt tünetek alapján azonban nem mérgezésről, hanem felhámsérülésről, esetleg kicsit mélyebb bőrréteget is érintő sérülésről lehet szó, mely azonban minden esetben orvosi kezelést tesz szükségessé. A mélyen a bőr alá hatoló szúrt sebek egyik legnagyobb veszélye a tetanusz fertőzés, melynek megelőzésére oltásra van szükség. A gennyes elfertőződést ugyanakkor más, a bőrfelszínen élő baktériumok okozzák, melyek elpusztítására enyhébb esetekben helyi fertőtlenítőszereket (70% patikai alkohol, Betadine, jód stb.) használhatunk, súlyosabb esetben (láz, mozgáskorlátozottság, nagyfokú fájdalom, duzzanat) azonban indokolt a sebészi kezelés, mely az esetleges tályogüreg megnyitásából, kitisztításából és fertőtlenítőszerrel történt átmosásból áll. Általános tünetek jelentkezésekor antibiotikus terápia is szóba jön, mivel a kézfej gennyes gyulladásai kifejezetten könnyen továbbterjedhetnek az inak mentén, ezzel súlyos, akár maradandó károsodást is okozva. Ha nagyobb mértékű sérülésről van szó, mindenképpen keressen fel egy sebészeti szakrendelést.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.