Ezeket látta már?

Ujjak kirepedezése, görbülete, fájdalma

2010.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Ur !

Nagyon regi problemaval kuzdok, (legalabb 10 eve ), idonkent felrepedezik a bor az ujjaimon, valamint egyik-masik meg is gorbult (felso ujj-perc ) ami a nyari idoszakban szinte teljesen elmult, - marmint a repedezes -, a gorbulet maradt . Megprobaltam dietazni ,ennek mar kb 7 honapja, ami a tesztafelek teljes megvonasan , kesobb a kenyeret is kiiktattam az etkezesembol .

Most amiota hidegebbre fordult az ujjaim ismet kirepedeztek es sajnos elegge fajnak is .Szinte csak zoldsegen es gyumolcson elek, neha ettem egy kis csirkehust is , de ugy vettem eszre , hogy erre a helyzet csak sulyosbodott .

Az epem is lustan mukodik , lehet ez is okozza.

Koszonom valaszat elore is.

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Két dolog: a kézujjainak meggörbülése valószínűleg reumatológiai, tehát mozgásszervi probléma, ez sajnos nem ritka jelenség, érdemes lenne - ha még eddig nem tette - reumatológusnak megmutatni a kezeinek, ízületeinek az általános állapotát, különösen, ha fájdalom is fennáll ezzel kapcsolatban.

Ami az ujjak kirepedezését illeti, ez viszont nagy valószínűséggel valamilyen hiánytünetre, hiánybetegségre utal, a bőr nyilván száraz, tehát eleve kevés lehet a napi bevitt folyadékmennyiség, másrészt táplálkozási elégtelenség is lehetséges. Legalábbis, ahogy írja, hogy csak gyümölcsökön és zöldségeken él, ez bizony kevés.

Bizonyos esszenciális tápanyagokhoz való jutáshoz az emberi szervezetnek szükséges állati fehérjék fogyasztása is, valamint a tésztákat és kenyérféléket sem kellene száműzni az étrendből - hacsak erre nincsen egyéb, nyomós oka.

A táplálkozást, étrendet illetően mindig célszerű egyfajta kiegyensúlyozott étrend felé törekedni, amelyben fehérje, zsír és szénhidrát egyaránt szerepel. A napi kellő folyadékmennyiség mellett (min. 2-3 l), szükséges lehet vitaminok fogyasztása, különösen a téli hideg és száraz időszakban, tehát ha van rá módja valamilyen multivitamint kellene szedni, legalább 1 hónapig.

Az epeműködés az emésztés szerves része, erről többet nem írt, feltehetően a zsíremésztéssel lehet problémája.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz