Ezeket látta már?

Utalhat trombózisra, ha fájnak a lábamban az erek? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

visszér, trombózis, tüdőembólia, vérrög

Kedves Orvosok! Érdeklődni szeretnék a trombózis jeleiről? Mire érdemes figyelni?

31 éves nő vagyok, ismert alapbetegség nélkül. Magneb6-ot és D-vitamint szedek. Elég vékony alkatú vagyok, viszont a jobb combomon hátul észre vettem, hogy kissé kidüllednek az erek, fájdogál is abban bízom, hogy csak megerőltettem. Zöldes színűek.

Nem végzek komolyabb fizikai munkát, de egész nap jövök-megyek, tevékenykedek kisgyerekkel itthon vagyok. A másikon nem látok ilyen tünetet az erek is sokkal vékonyabbak. Esetleg épp kialakulóban lehet valami baj? Kicsit para vagyok, a trombózisra és embóliára rápörögtem mostanság. Sok folyadékot iszok napi 2liter megvan. Érdeklődni szeretnék ezek a kidülledő zöld erek lehetnek-e a trombózis előjelei? Mire figyeljek? Ha elmennék ultrahangra ott látszana, ha gond van? Mennyire lehet sürgős ezzel foglalkozni? Milyen vizsgálattal lehet kideríteni, hogy van e trombózisra hajlamom? Köszönöm szépen a segítségüket.

Kedves Kérdező! Amit Ön leír, azok a visszeresség jelei, érsebészt keressen fel kivizsgálás céljából!

Trombózis tekintetében is el kell különíteni a felületes és a mélyvénás trombózist. Felületes trombózis általában visszeresség talaján alakul ki, ilyenkor nemcsak kidudorodik az ér, hanem kifejezetten fájdalmas, kemény tapintatú. Különösebben nem veszélyes kórkép, csak magasra terjedés esetén kell szövődményektől tartani. Mélyvénás trombózis esetén az érintett végtag fájdalmas, körkörösen, feszesen duzzadt. Embólia tekintetében itt sem mindegy, milyen magasra terjed a trombus, térd felett aggódunk jobban.

Az Ön által leírt tünetek nem utalnak mélyvénás trombózisra, de még felületesre sem. Ultrahangnak én nem látom értelmét. Trombofília panel végeztethető önmaga megnyugtatására, hogy nincs-e trombózisra hajlamosító tényezője, de én elsősorban továbbra is érsebész felkeresését javaslom. Nem sürgős.

Ez is érdekeltheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol