Ezeket látta már?

Kizárható-e vastagbéltükrözés nélkül a vastagbélrák? Az orvos válaszol

 vastagbéltükrözés, kolonoszkópia, vizsgálat, étkezés, rákos betegség

Tisztelt Orvosok! Vastagbélràkkal kapcsolatos vizsgálatokról szeretnék kérdezni:

Mennyire zàrható ki tükrözés nélkül a daganat megléte, ha hasi CT-m volt erre irányuló egy éve, valamint hasi ultrahang, tumormarker szintén erre irányuló (tavaly októberi trombózis miatt vàdliban) ezek is októberben, mindezek negatív eredménnyel. Jobb oldalt érzek ilyen "lufis" érzést úgy 3 éve.

Kedves kérdező! Igazából a tükrözésnek van a legtöbb értelme. A kisebb polipokat, ami később elfajulhat legjobban így látják. A vizsgálat nem fájdalmas! A màr tüneteket okozó nagyobb daganatnál, a fent említett vizsgálatok is jeleznének valamit, de ezt nem célszerű megvárni.

Vastagbéldaganatra utaló tünetek

A vastagbéldaganat jellemzője, hogy lassan, évek, évtizedek alatt alakul ki, és a korai stádiumban sokáig tünetmentes marad. A betegségre a székelési szokások megváltozása (székrekedés és hasmenés váltakozása), puffadás, hasi diszkomfortérzés, esetleg émelygés, hányinger, rossz közérzet hívhatja fel a figyelmet.

A betegség gyanújára adhat okot a székletben megjelenő vér is, de a vérzést aranyér is okozhatja. A székletvér sok esetben nem látható: ezt az ún. rejtett vérzést csak külön teszttel vagy laborvizsgálattal lehet kimutatni. A rejtett vérzésre a kimerültség, a fáradtság, a testsúly csökkenése hívhatja fel a figyelmet.

A vastagbélben az emberek kb. 10%-ánál találhatók polipok, melyek általában jóindulatúak, de bizonyos formái hajlamosak a rákos elváltozásra, ezért jelenlétük rákmegelőző állapotnak tekinthető.

Mi történik a vastagbéltükrözéskor?

A vastagbéltükrözés során kolonoszkópot vezetnek a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A vizsgálat során az orvos szövettani mintát – biopszia – is vehet, illetve eltávolíthatók a kisebb polipok, melyek potenciálisan rosszindulatúvá fajulhatnak.

A vizsgálat sikeréhez a tükrözés előtt szükség van béltisztításra, beöntésre, mert a nem megfelelően tiszta vastagbél csökkenti a diagnózis pontosságát, és növeli a vizsgálat idejét. A vastagbéltükrözés teljes folyamata 30-45 percet vesz igénybe, melyből a vizsgálat 15-25 perc. Éber állapotban a vizsgálat kellemetlen lehet a levegő befújása és a vastagbél kanyargós részein történő áthaladás miatt, de ezt enyhíti az előtte adott bódító hatású gyógyszer. Altatásban a beavatkozás teljesen fájdalommentes.

Ha a vastagbéltükrözés során felmerül a vastag-, vagy végbélrák gyanúja, valamint szövettani vizsgálattal igazolják azt, a további vizsgálatokat és a kezelést egy több szakorvosból álló csapat irányítja. A korai stádiumban felfedezett kóros elváltozás jól kezelhető, a betegség gyógyítható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák: erre számíthat, amikor részt vesz a szűrővizsgálaton

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához