Ezeket látta már?

Vese jóindulatú daganata

2011.06.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: több évvel ezelött a jobb vesémben találtak egy angiomyolipomát.évente járok ellenörzésre most 2év után mentem el és az utolsó méret 14mm volt most 18x13mm nagyságu szeretném megkérdezni hogy ez még nem káros semmire?az utóbbi időben érzékeny nagyon a vesém és azt vetem észre hogyha nem megyek el rögtön pisilne ha ingerel nem ,vagy csak alig tudom tartani mig elmegyek ennek mi az oka?

Válasz:

A vesedaganatok között vannak jó- és rosszindulatú daganatok, röviden leírjuk a kérdéses angiomyolipomáról a főbb tudnivalókat.

Vérerek, simaizom és zsírszövet keverékéből álló jóindulatú daganat az angiomyolipoma, gyakran multiplex (többszörös) és lehet kétoldali is. Zsírszövettartalma folytán az UH, CT és MRI jellegzetes képet ad. Kóros érrajzolatot mutat. Kisebb tumorok általában nem okoznak klinikai tüneteket és lassan nőnek, rendszeres követésük elegendő lehet.

A klinikai tünetekkel járó 4 cm-nél nagyobb daganatok sebészi megoldást igényelnek. Kedvező tumorelhelyezkedés és -méret esetén vesemegtartó műtét végezhető. Akut vérzés esetén artériás embolisatio (tehát az ér elzárása) is szóba jöhet.

forrás: http://sunrise.sote.hu/htsz/szokoly.htm

A leírás alapján tehát műtét nem szükséges, minden egyéb tekintetben az urológus szakorvos vizsgálata javasolt, a vizelési problémákat illetően.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához