Ezeket látta már?

Vesekőoldás?

2012.05.25. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Vesekővel kapcsolatos témában érdeklődöm már egy ideje, több orvost is kérdeztem, és egymásnak ellentmondó válaszokat is kaptam. A helyzet röviden: Közeli rokon főszakács egy étteremben, sok a stressz, alig iszik, ez hajlamosít a vesekőre. Szenvedett is emiatt sokat, végül 3 hónapja szétzúzták a köveit, amik természetes úton távoztak is. Most újból feltörni látszik a probléma, bár lehet, h még csak apró szemű kristályokról van szó (Rtg nem lát semmit, CT-re várni kell...). A probléma gyógyszeres megoldására, megelőzésére lennék kíváncsi, ezt ugyanis nem említette az urológus orvos aki kezeli. Állatgyógyászatban főleg struvit- és oxalát kövekkel találkozni, melyeket a vizelet pH savasításával, vagy lúgosításával oldunk. Nem tudom, hogy a hidroxi-apatit kövekkel mi a teendő. Egyik orvos rábólintott a C-vitaminos savasításra, másikuk Blemaren-nel történő lúgosítást javasolt. Hol az igazság?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben leírása szerint valóban hidroxiapatit tartalmú kövekről van szó, ezek voltaképpen foszfátok, pontosabban: Ca5(PO4)3OH képlettel bírnak.

Egy tanulmány szerint a közeg savanyodásakor növekszik az oldékonyságuk, azaz savasításra lenne szükség ebben az esetben.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához