A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Viszkető, vörös folt arcon

#bőrgyógyászat
2017.03.31. Módosítva: 2017.04.19.

Kérdés: Kedves Doktor Úr/Nő!

Napi szinten előfordul, hogy szúnyogcsípés szerű dudor keletkezik az arcomon, viszket, majd egy szabálytalan alakú foltban kipirul a bőröm. Nem emlékszem pontosan, de kb. egy éve jelentkezett először. Azóta sokkal sűrűbben fordul elő, és nehezebben múlik el. Csak az arcomon jelentkezik (homlokomon, arcon, államon, szám mellett). Egyértelműen nem rovarcsípés, hiába néz ki úgy. Általában maximum egy óra alatt eltűnik. Ha nem figyelek és vakarom, a helye napokig is megmarad. Az a gyanúm, hogy az idegesség hozza elő. Nem hasonlít sem a csalánkiütésre, sem a rozáceára. Az arcomon nem használok napközben semmilyen kozmetikumot, csak este, amit természetesen reggel lemosok. Nem vagyok allergiás semmire. Amint tehetem, személyesen is felkeresek egy bőrgyógyászt, de addig is kíváncsi vagyok a véleményére, mi lehet ez. Egyáltalán bőrgyógyászhoz kell-e fordulnom. Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel.

Hirdetés

Válasz:

A leírás leginkább egy allergiás bőrreakciónak felel meg. A bőrpír és a duzzanat azért alakul ki, mert a kötőszövetben a kapillárisok körül levő hízósejtek hisztamint vagy hisztamin szerű anyagot választanak ki, ez értágulatot és folyadékkilépést okoz. Ezért van a duzzanat, bőrpír és viszketés. Több minden okozhatja, hideg, meleg, gyulladásos góc, de a legvalószínűbb ételre vagy inkább valamilyen adalékanyagra érzékenység. Addig is, amíg a bőrgyógyász pontosabb diagnózist ad, érdemes hisztamin-szegény étrendet tartania. Ez elsősorban friss, adalékmentes alapanyagokból áll, kerülni kell a feldolgozott húsokat, felvágottat, érlelt sajtokat, vörösbort.

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.