Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a hőingás ismét kellemetlenségeket okozhat!

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, hidegfront, front, fronthatás, időjárás-érzékenység

Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat.

Hajnalban 11-18 C-fok várható, a maximumok pedig 25 és 31 C-fok között alakulnak. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat!

Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy gyakran fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Csütörtökön már nem érkezik újabb front, a felfrissülést hozó hidegfront mögötti időjárási helyzet alakítja a közérzetünket. A változó felhőzet mellett többórás napsütésre kell készülni, de ehhez már nem társul elviselhetetlen hőség. Nagy lesz viszont a hőingás!

Leginkább a vérnyomás tekintetében tapasztalhatóak kiugrások ebben a humánmeteorológiai(R) helyzetben, emellett pedig a fejfájás az, ami szinte a nap bármely szakában előfordulhat. Sajnos ez utóbbi tünet igencsak kellemetlen lehet, és az egész napot elronthatja, legyen szó akár munkáról, akár a mindennapi tevékenységekről vagy nyaralásról. A fejfájásos tünetek a szeles vidékeken léphetnek fel fokozottabban. A szívbetegek és az idősek most is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, a nagy napi hőingás megterhelő lehet a keringési rendszer zavaraival élőknek.

A reggeli órákban a mélyebb völgyekben erősebben lehűlhet a levegő, ott átmenetileg kopásos eredetű ízületi bántalmakat is tapasztalhatnak az arra hajlamosak.

Szabadtéri programok:

A hűvös reggeli órák után melegszik a levegő, ezért jól variálható öltözetre van szükség. A Dunántúlon az esernyőkre is szükség lehet, de alapvetően kedvezőek a feltételek a kinti programokra. A szél pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet.

Pollenjelentés:

A pollenterhelés magas, a csalán és a pázsitfűfélék virágpora található meg nagyobb mennyisében a levegőben. Az allergiások ne sportoljanak most az erdők, mezők, parkok közelében, és fogyasszanak kevesebb tejterméket!

Légszennyezettség:

A levegőminőség jó, a szelesebb időnek köszönhetően nem is várható jelentősebb romlás.

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők. A zivatarok környezetében akár viharos is lehet a szél, így jelentősebb mértékben csökkenhet a járművek menetstabilitása. Az intenzívebb gócokban hirtelen lecsökkenhet a látótávolság.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. A Napon a járművek felforrósodhatnak, ezért figyeljünk fokozottan, hogy gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk körültekintően!

Forrás: egeszsegkalauz.hu