Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fejfájással, görcsökkel jön a hidegfront szombaton

fejfájás, görcs

Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek. Az érkező hidegfronthoz köthetően felerősödhetnek a görcsös panaszok.

Szombaton a nap második felében egy hidegfront éri el térségünket, de délkeleten még mindig az elviselhetetlen hőség lesz az uralkodó. Eszerint csak kissé, és csak a Kisalföldön frissül fel az idő, máshol tovább folytatódik a nagy meleg, sőt, a kánikula egyes helyeken még erősebbé válik.

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást rendelt el csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére.

A nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi szervezetünket.

Ennek következtében már az egészségeseknél is egyre több tünet jelentkezhet. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a forróság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai(R) helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse.

Napközben nyugaton, illetve estétől máshol is a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A nap folyamán rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Délutántól északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő napok humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd, a hőség egy ideig nem tér vissza.

Ha ezt tapasztalja, veseelégtelensége lehet!

Balesetveszély:

A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, időnként élénk oldalszél is ronthat a menetstabilitáson, zivatarokban pedig viharos széllökések is előfordulhatnak!

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik a hőséget is, illetve az azt lezáró hidegfront is - a markáns változás mindenkinek megterhelő lehet. Ha ön is tapasztal rosszulléteket, keringési panaszokat, hangulatingadozást, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika