Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: még ma is hasogathat a feje a szeles időtől

orvosmeteorológia, uv, fejfájás, görcs

Szombaton újabb front már nem érkezik, de a távozó hidegfront mögött a fokozottan érzékenyeknél még keletkezhet görcsös fejfájás, valamint hasi görcsök is.

A szeles időben a fejfájás másoknál is jellemző tünet lehet! Szombaton gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, melyekből csak itt-ott fordulhat elő kisebb zápor. Az északi, északnyugati szelet élénk, erős széllökések kísérik, különösen a Dunántúlon. A csúcshőmérséklet napközben sehol sem éri el a 30 fokot, 23-29 fok közötti értékekre készülhetünk.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy gyakran fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából

Szombaton a front nem, de a hideg idő okozhat panaszokat

Szombaton reggel hűvös időre számíthatunk, a viszonylag alacsony hőmérséklet pedig többeknél okozhat kellemetlen panaszokat. A kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknél nehezen indul a nap, felerősödhetnek a végtagfájdalmaik. Ilyen esetben reggel egy kímélő, nem megerőltető tornával érdemes kezdeni a napot. Napközben a pénteken tapasztalt görcsös panaszok mindenhol fokozatosan megszűnnek, de a nap első felében a fokozottan érzékenyeknél átmenetileg erősek lehetnek.

A napsütés hatására melegszik a levegő, nagy lesz tehát a napi hőingás. Ez elsősorban az időseket és a vérnyomás-panaszokkal élők, valamint a szívbetegek szervezetét terhelheti meg. Ha ön is érintett, próbálja kerülni a stresszes helyzeteket, kímélje magát, ahogy csak tudja!

Az országszerte élénk, erős szél hatására görcsös típusú fejfájás jelentkezhet, a legintenzívebben a Dunántúlon és a középső tájakon élők körében. Az erős légmozgás ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat, türelmetlenebbek lehetünk a gyerekekkel is, akik pedig elevenebbek, és egyben nyűgösebbek is sokszor ebben a helyzetben.

Szabadtéri tevékenység:

A szabadtéri tevékenységeket is zavarhatja a szél. Nem lesz ugyan hideg, de a változékony, időnként felhősebb időben ennek hatására gyorsan ingadozhat az érzett hőmérséklet is. A Dunántúlon a napsütés javíthatja a hangulatot, keleten azonban néhol még szükség lehet az esernyőkre.

UV:

A naposabb nyugati tájakon a déli órákban az UV-sugárzás általában nagyon erős lesz, helyenként megközelítheti az extrém fokozatot is. A gyerekek bőre különösen érzékeny, őket legalább 40-es erősségű napolajjal kenje be, és hasonló óvatosság javasolt a fehérbőrűeknek is. Másoknál minimum 30-as faktorszámú UV-szűrős készítmények az ajánlottak. Keleten a változékonyabb időben gyorsan ingadozhat az UV értéke.

Balesetveszély:

A közlekedést főként keleten zavarhatják nedves, csúszós útszakaszok. A megnövekvő féktáv miatt vezessen lassabban, és kerülje a hirtelen fékezést és irányváltoztatást is! A kevésbé felhős időszakokban a napsütés elvakíthatja a gépkocsivezetőket, mindenképpen készítsen be napszemüveget az autóba! Az erős oldalszél hatására csökken a menetstabilitás, esetleg faágak is letörhetnek, tovább növelve a balesetveszélyt, és ingerlékeny, türelmetlen sofőrökre is számítson!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika