Ezeket látta már?

Időjárás hétfőn

Orvosmeteorológia: perzselő forróság, rosszullétek, szédülés - erre számíthat hétfőn

nyár

Szó szerint perzselő hőségre számítsunk!

Folytatódik és erősödik a kánikula, amit a keddre virradóan érkező gyenge hidegfront napközben még nem mérsékel! Kevés helyen hozhat átmeneti enyhülést egy-egy elszórt záporok, zivatar, és a megélénkülő szél. A hajnali frissebb 15, 20 fokról országszerte 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Szó szerint perzselő hőségre számítsunk! A forró levegő és az erősen tűző nap nagyon megterhelő a hőséget rosszul tűrők számára. Az extrém UV-B pedig mindenkire veszélyes.

Lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, különösen fedetlen fővel, mert magas a napszúrás veszélye. Ha fejfájást, szédülést, hányingert, zavartságot tapasztalunk, vegyük komolyan a tüneteket, azonnal vonuljunk hűvös, sötét helyre, szükség esetén kérjünk orvosi ellátást. Amiatt is kerüljük a déli napot, mert extrém UVB-re számíthatunk, ami ellen a vékony, átlátszó ruházat sem nyújt kellő védelmet, percek alatt leéghetünk. A strandolók az enyhe árnyékban sincsenek biztonságban, a sugárzás ott is nagyon erős, nem is beszélve a vízfelület visszatükröző hatásáról. Igen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, enélkül szervezetünk "hűtőrendszere" nem tud megfelelően működni, a kiszáradás pedig a gyermekek és idősek esetén életveszélyes is lehet.

Olvasson tovább! Migrén: ezért nem mindegy, hogy melyik napszakban jelentkezik

A frontérzékenyeknek különösen megterhelő lesz, hogy délutántól már az érkező hidegfront hatásait is megérzik. Erősödő fejfájás, ingadozó vérnyomás, mellkasi panaszok, szédülés, rosszullétek egyre gyakrabban jelentkezhetnek.

Nagyon sokan tapasztalnak fejfájást, ingadozó vérnyomást, szédülést, rosszulléteket ebben az időjárási helyzetben.

Szabadtéri tevékenységek: Veszélyes lehet a déli órákban hosszabb ideig a tűző napon tartózkodni. Válasszunk inkább strandolós, beltéri vagy árnyékos helyen végezhető programokat.

UV-sugárzás: Extrém UV jellemző, különösen a vizek közelében. Mindenki vegye komolyan bőrvédelmet ezekben a napokban. A vékony szövet nem nyújt kellő védelmet!

Pollenhelyzet: Viszonylag kedvező a pollenhelyzet, az érkező hidegfront is segít ennek a fenntartásában.

Légszennyezettség: Viszonylag kedvező, de lehetőleg kerüljük a nagyvárosok központi régióiban az intenzív mozgásokat.

Balesetveszély: A kánikula miatt eleve bágyadtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk. A forró autóba beülni viszont egy valódi sokkhatás, így elindulni nagyon veszélyes. Előtte, hűtsük le, szellőztessük ki!

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteoklinika