Ezeket látta már?

Betegvizsgálatok: a szem és függelékei vizsgálata

2015.12.16. Módosítva: 2016.02.15.
eye-pupil-cropped

A szem fizikális vizsgálatához szükséges eszközök: az ún. Snellen-tábla, vagy E-tábla, szemtakarás, géz, a közeli látást vizsgáló speciális lemezek, fényceruza, szemtükör.

Látásvizsgálat

Betegvizsgálatok: a szem és függelékei vizsgálata

Távollátás vizsgálatához használja az orvos a Snellen-, vagy az E-táblát. Először szabad szemmel, majd korrigáló lencsével. Ép a látás ha mindkét szemen 20/20 értéknek adódik, kóros a rövidlátás (miópia), illetve az öregkori távollátás (presbiópia). Közelre nézéshez is speciális táblát használnak.

Az ún. perifériás (széli) látás vizsgálata

A vizsgáló ujját a látótérből kifelé mozgatja, vizsgálja a négy irányú perifériás látást (orr, halánték, fel-le irányok). Ez akkor minősül kóros értéknek, ha az orr felé 60°-nál, a halánték felé 90°-nál, felfelé 50°-nál, lefelé pedig 70°-nál kevesebb.

A szem külső vizsgálata

Szemöldök: nagysága, kiterjedése. Ép esetben kitépésnél vékony, kórosan tömör, szerkezete durva. Kóros észlelések még: ödémás, puffadt szemkörnyék (életkortól nem összefüggően), a szemhéjon xantelazmák (plakkszerű zsíros-meszes képződmények).

Szemhéj: vizsgálata teljesen zárt, kissé zárt és "nagyra nyitott" szemekkel. Kóros esetben a szemhéj ki- (ectropium), vagy befordul (entropium). Kóros még a szemhéj lógása (ptózis), pír, duzzanat, árpa a szemhéjon.

A szem megtapintása: ép esetben kellemetlenség nélkül, enyhén benyomható a szemüregbe. Kóros esetben kemény és ellenáll a tapintásnak.

Az alsó szemhéj vizsgálata: a vizsgáló lehúzza az alsó szemhéjat, vizsgálja a kötőhártyát (conjunctiva) és az ínhártya (sclera). Épség esetén a kötőhártyák tiszták, A sclera fehér. Kóros esetben: a kötőhártya gyulladt, az ínhártya sárga vagy zöldes. Esetleg sötét, rozsdaszínűen elszíneződött. Kóros még ha nedvedzik, váladékozik, vagy ha a szaruhártyán (cornea) ún. homályok láthatóak.

Könnymirigyek: megtapintást követően ép esetben a felső és alsó szemhéj szélein kis kiemelkedések, bemélyedések. Kóros esetben száraz szem észlelése, a könnymirigyek megnagyobbodása.

Szaruhártya: vattacsomóval megérintve a corneán mindkét oldalon pislogóreflex váltható ki ép esetben.

A szem kívülről: a fénnyel megvilágított szaruhártyán erek jelenléte kóros.

Szivárványhártya (iris): ép esetben jól látható mintázat és azonos szín.

Pupillák: kerek, szabályos, egyenlő nagyságú épség esetén. Kóros esetben szűk pupillák (miosis), vagy nagyon tág (mydriasis), nem egyforma tágasságú pupillák, rés a szemgolyón. A pupillák fényreakciója ép esetben összehúzódás – ellenoldali kitágulása.

Szemizmok: a vizsgáló megállapítja a szemmozgást, és az izmok működésének kiegyensúlyozottságát. Ujjának lassú mozgatásával átvizsgálja a tekintés hat területét (jobbra-balra, fel jobbra, fel balra, le jobbra, le balra). Ép esetben enyhe szemtekerezgés (nystagmus), a szemek simán, koordináltan mozognak. Kóros esetben fokozott a szemtekerezgés, a szemhéj nem követi a szemgolyót.

Szaruhártya fényreflex: A corneára vetülő fény mindkét szemről szimmetrikusan verődik vissza. A vizsgált személy közeli tárgyra fókuszál.

A szem takarása: szabad szemmel nézés, egyik szem takarása/felfedése, mindkét szem megfigyelése, majd a másik szem takarásával/felfedésével ennek megismétlése. Kóros esetben a takart vagy nem takart szem mozogni fog.

Betegvizsgálatok: a szem és függelékei vizsgálata

Szemtükri vizsgálat

A szemlencse tisztasága: kóros esetben az elülső kamra tükrözés alkalmával "sekélyesnek" látszik, pupillatágító ez esetben nem adható.

A szemtükör mellett a beteg nézzen távoli tárgyra, megfigyelik a vörös reflexet, és a szemfeneket. Ép esetben a szemfenék sárga v. rózsaszín, a vakfolt szélén apró félholdak, pöttyök lehetnek. Kóros esetben a vakfolttól távol is körülírt pigmentáció (festenyzettség), ún. Drusen-testek, vérzés észlelése.

Szemfenéki erek: ép esetben enyhén pulzálnak. kóros esetben zöldhályogos elfajulás, érkereszteződések, tekervényes erek láthatóak.

Papilla (vakfolt): ép esetben sárgás, rózsaszínes, jól körülírt szélekkel. Kóros esetben ödémás, vagy esetleg zöldhályogos elfajulás látható a felszínén.

Egyes betegségek elkülönítéséhez:

Kancsalság: a szemek nem egyszerre összpontosítanak, külön fókuszálnak.

Szürkehályog (cataracta): szemlencsén észlelhető homály, többnyire a központi részen.

Cukorbetegek retina-betegsége (diabeteses retinopathia): pontszerű vérzések, kemény vagy lágy foltosodások, lerakódások a retinán.

(Forrás: Mosby: A fizikális vizsgálat kézikönyve, Springer Hungarica, 1996.)

Forrás: EgészségKalauz