Mindenki ezt nézi most!

Daganat, depresszió, autizmus: milyen betegségeket mutathat ki a vérteszt?

vérteszt

Évről-évre újabb és újabb teszteket fejlesztenek ki azért, hogy minél több betegséget ki lehessen mutatni vérből. Íme a legfrissebb tudományos eredmények.

Sok betegségre utaló jelet lehet akár egy csepp vérből is felismerni – ezért küldenek minket első körben vérvételre. Ám a tudomány ezen a területen is sokat fejlődött.

Alzheimer-kór: A betegség gyógyíthatatlan, az érintett állapota folyamatosan és rohamosan romlik. A legújabb kutatások szerint vérvizsgálattal, pontosabban két béta-amyloid fehérje vizsgálatával már jóval a tünetek megjelenése előtt szűrni lehet azokat, akik Alzheimer-kórra hajlamosak.

Szívbetegségek: A kardiovaszkuláris problémák világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. Gyakran azonban nem járnak együtt tünetekkel, ezért csendes gyilkosoknak is nevezik őket. Egy új kutatás szerint azonban egy speciális fehérje, a troponin emelkedett szintje előrejelezheti a szívbetegségek kockázatát, méghozzá egy egyszerű vérvizsgálattal.

Daganatos betegségek: A legújabb kutatások szerint a vérből kimutatható, tumorral összefüggő antigének (TAA-k) hozzájárulhatnak a mellrák korai felismeréséhez, már akár évekkel az első tünetek megjelenése előtt. Hasonló elven alapuló tesztekkel kísérleteznek a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a májrák kimutatásához is.

Depresszió: A klinikai depresszió különösen súlyos formájában az érintettek szervezete nem, vagy csak alig reagál a gyógyszeres kezelésre. Egy kutatás szerint ennek hátterében egy molekula, az acetil-L-karnitin (LAC) hiánya is állhat. Az LAC szintje könnyen mérhető a vérben, így a tudósok szerint vérvizsgálattal nemcsak azt lehetne könnyebben megállapítani, kit veszélyeztet jobban a depresszió, hanem azt is, kinél kell arra számítani, hogy a gyógyszeres kezelés hatástalan lesz.

Lisztérzékenység: A lisztérzékenyek felfokozott immunválasszal reagálnak a szervezetükbe jutó gluténra. Egy kutatás szerint ennek a vérben is kimutatható következményei vannak, néhány órával a gluténnal való találkozás után ugyanis megnő bizonyos, gyulladásokkal összefüggő molekulák mennyisége.

Végeztesse el megbízható helyen az egészségügyi szűréseket! Jelentkezzen be ITT!

Agysérülések: Meglepő módon az agyrázkódás vagy traumás agysérülés nem mutatható ki minden esetben képalkotó vizsgálatokkal. Egy új, vérvizsgálaton alapuló teszt azonban nemcsak olcsóbb, de pontosabb és gyorsabb diagnózist tesz lehetővé, ráadásul így a CT-vizsgálat is elkerülhető.

Autizmus: Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy autizmus esetén a vérplazmában bizonyos fehérjék szintje megemelkedik. Az új, egyszerű vérvételen alapuló vizsgálat nemcsak a megszokottnál korábban, de meglepően pontosan jelezheti, kinél magasabb az autizmus rizikója.

És ön mikor volt utoljára nagylabor vizsgálaton? Ne halogassa, menjen el szűrésekre, és vigye magával a szeretteit is! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Forrás: EgészségKalauz