Vizsgálatok kimutatták: műanyag van az ember szervezetében

#bélrendszer #széklet #műanyag #környezetszennyezés
2019.03.12. Módosítva: 2019.03.12.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy apró műanyagdarabkák találhatóak az ember emésztőrendszerében. Ezeket a mikroműanyagokat eddig csak állatok bélrendszerében fedeztek fel - hogyan került az emberébe?

Emberi székletből kerültek elő műanyagdarabkák - jelent meg a National Geographic oldalán. Ez volt az első eset, hogy ilyen mikroműanyagokat emberi székletben mutattak ki.A Bécsi Orvostudományi Egyetem és az Osztrák Környezetvédelmi Hivatal munkatársai tíz különböző műanyagtípust azonosítottak a világ különböző országaiban élő alanyok székletmintáinak a vizsgálata során.

Műanyagot eszünk?

A mikroműanyagok átmérője nem nagyobb 5 milliméternél - ám ezek a részecskék fel tudnak halmozódni a szervezetünkben. A nyolc főből álló kísérleti csoport tagjai egy héten keresztül naplót vezettek az elfogyasztott élelmiszerekről, majd székletmintát adtak le. Ezekben a mintákban 50-500 mikrométeres darabkákat mutattak ki a szakértők. Átlagosan 10 gramm székletben 20 részecskét találtak.

Még az asztali só is mikroműanyaggal szennyezett

A forgalomba hozott sóknak a 90%-a tartalmaz ilyen mikroműanyag részecskéket. "Adél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace Kelet-Ázsia kutatóinak az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent közös tanulmánya 21 országból származó 39 különböző sómárkát vizsgált, ezek közül 36-ban találtak mikroműanyagot." - jelent meg az index oldalán az aggasztó eredmény.A tanulmány becslése szerint így egy átlagos felnőtt évi kétezer mikroműanyag darabkát eszik meg!

Mindössze csak három műanyagmentes sómárkát fedeztek fel:

  • a tajvani finomított tengeri só
  • a kínai finomított kősó
  • a francia finomítatlan tengeri só

De a mikroműanyagok mindenhol ott vannak: még a Duna is tele van velük és a szúnyogok is terjesztik őket.

Peszticid és mikroműanyag - mennyire szennyezettek a vizeink? Kattintson tovább, és kiderül!

Veszélyes a mikroműanyag?

Vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a részecskék nem csak a bélrendszerben halmozódnak fel, hanem akár a véráramba, a májba és a nyirokrendszerbe is bekerülhetnek. Még további vizsgálatok igényel ez a probléma, mivel különböző típusú műanyagokról van szó, így még nem lehet pontosan felmérni az szervezetünkre gyakorolt hatásukat.

forrás: National Geographic, Index

Forrás: EgészségKalauz