Ezeket látta már?

7 betegség, ami erős izzadást okozhat - vegye komolyan!

hónalj, izzadás, fokozott izzadás, kóros, tünet, kezelése, hyperhidrosis, verejtékmirigyek, stressz

Ha folyamatosan patakokban ömlik Önről a verejték, akkor ezt jó, ha tudja!

A leggyakrabban a verejtékmirigyek túlzott ingerlése felelős a kóros izzadásért – ez az ún. elsődleges hyperhidrosis –, ám a fokozott stimulációnak nem mindig tudjuk a pontos okát. Annyi bizonyos, hogy nem közvetlen fizikai ingerlés – pl. testedzés vagy váratlan hőmérséklet-emelkedés – váltja ki, viszont stressz vagy idegeskedés hatására fokozódhat az izzadás, ugyanakkor előfordul, hogy teljesen nyugalmi, stresszmentes állapotban is bő verejtékezés indul meg. Az esetek 90 százaléka elsődleges hyperhidrosis.

A hyperhidrosis okai

Az izzadásnak nagyon fontos szerepe van a testhőmérséklet szabályozásában: védi a testet a kimelegedéstől. Ez egy természetes folyamat, amely minden embert érint. A verejtékmirigyek kóros túlműködése azonban összetett egészségügyi problémát jelent.

 1. Pajzsmirigy-túlműködés
 2. Daganatos betegség
 3. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása
 4. Glükóz kontroll rendellenességek
 5. Változó kor - menopausa
 6. Pszichiátriai problémák
 7. A jelenség eredete genetikai is lehet. Vagy a kézben, lábban és hónaljban lévő izzadtságot termelő mirigyekből rendelkezhet valaki többel, mint az átlagos, vagy mert a verejtékmirigyeket vezérlő idegek túl aktívak.

A ráncok ellen bevált módszer sokat segíthet

Az esztétikában már bizonyított a lokális izomrelaxáns terápia, melyet közvetlen az izomba adott injekcióval érnek el, kevesen tudják azonban, hogy a gyógyászatban is gyakran használják szakorvosok és kozmetológusok. Növekvő népszerűségét indokolja, hogy alkalmazásával egy ebédszünetnyi idő alatt nemcsak a ráncok, de a túlzott izzadás is enyhíthető.

Szégyelli az erős izzadást? A hyperhidrosis orvosolható - olvasson tovább!

A túlzott verejtékezésben minden századik ember érintett

A verejtékmirigyek kóros túlműködése (hyperhidrosis) mintegy 100 ezer embert érint ma Magyarországon, férfiakat és nőket azonos arányban. Az izzadás számukra akár azt is jelentheti, hogy naponta 6 liter verejtéket termel a szervezetük – összehasonlításképp: az emberek többsége naponta átlag fél litert izzad.

Ez az összetett egészségügyi probléma az attól szenvedők szerint nem csupán a ruhán éktelenkedő foltok miatt kellemetlen. A kézen vagy lábon jelentkező extrém verejtékezésnél egy egyszerű kézfogás is problémát okozhat. A hyperhidrosis a szociális kihívásokon túl olyan egészségügyi problémákat is szülhet, mint a

 • lábgomba,
 • a talpon jelentkező vírusos szemölcs
 • a kézekcéma.
 • A hónalj tájéki izzadásnak gyakori velejárója a kellemetlen testszag, mivel az érintett területeken elszaporodnak a baktériumok.

Az állandó izzadással rendkívül nehéz együtt élni

A hyperhidrosisnak nem csupán a fizikai tünetei kellemetlenek: sokszor a mentális egészségre is negatívan hat, hiszen a szégyenérzet a társas kapcsolatokat is befolyásolja, a túlzott verejtékezéstől szenvedők zárkózottabbá válhatnak. Mivel az izzadás sajnos még mindig tabu téma, kevesen beszélnek róla nyíltan a mindennapokban. Pedig van megoldás: a lokális alumínium-klorid terápia, az iontoforézis, mikrohullámú vagy bipoláris rádiófrekvencia mellett a lokális izomrelaxáns terápia akár hosszú hónapokra is megszüntetheti a kellemetlen tüneteket. Ez idő alatt sokak számára akár az izzadásgátló dezodorok használata is elhagyható. Néhány hónap elteltével a szer teljesen kiürül a szervezetből.

Kihez forduljunk fokozott hónalji izzadás esetén?

A bőrgyógyász-kozmetológus vagy a plasztikai sebész nyújthat megoldást a túlzott verejtékezésre. A túlzott izzadás izomrelaxánssal történő kezelése esetén a szakember a hónalj meghatározott pontjaiba egy vékony tű (lokális injekció) segítségével juttatja be a hatóanyagot, megszüntetve ezzel a verejtékmirigyek fokozott működését. A művelet, hasonlóan az esztétikai kezelésekhez, csak 15-20 percig tart, a bejuttatott anyag pedig már néhány nap alatt ki is fejti a hatását, így az izzadás csökkenése már röviddel a beavatkozás után tapasztalható.

Nem kell tehát önbizalomhiánytól szenvedve, szégyenkezve élni, hiszen léteznek gyors és hatásos megoldások a mindennapokat megnehezítő, túlzott izzadással járó problémára is. Forduljunk bizalommal bőrgyógyászhoz vagy plasztikai sebészhez, aki a számunkra legalkalmasabb kezelést fogja ajánlani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Irodalom

1.: Jobbágy Antal et al.: Hyperhidrosis: clinical classification and treatment options,

BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE • 2020 • 96. ÉVF. 1. 36-43. 10.7188/bvsz.2020.96.1.5

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#izzadás

Forrás: egeszsegkalauz.hu