Ezeket a patikákat és gyógyszerészeket kedveljük a legjobban Magyarországon

#Év gyógyszerésze #kedvenc patikám #gyógyszerész #patika
2019.11.04.
Ezeket a patikákat és gyógyszerészeket kedveljük a legjobban Magyarországon

Önnek van kedvenc patikája, ahol a gyógyszerészek készséggel, szakértelemmel segítenek? Kiderült, kik lettek az év gyógyszerészei, és melyik patikát kedveljük a leginkább.

A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége koordinálásával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Gyógyszerészi Kamara - a Roche Magyarország Kft. támogatásával - célkitűzéseiknek megfelelően immár kilencedik alkalommal pályázati felhívást tettek közzé az „Év Gyógyszerésze” és a „Kedvenc Patikám” cím elnyerésére.

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám

A pályázatok célja: Az „Év Gyógyszerésze” díjat és kitüntető címet elnyert gyógyszerésznek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét. A kiírók olyan gyógyszerészt kívántak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban és a gyógyszer fejlesztésben egyaránt.

A „Kedvenc Patikám” pályázat keretében pedig a betegek véleményt tudtak formálni a patika munkájáról szavazatukkal, mellyel nem kizárólag egy gyógyszerészt, hanem az egész patikában dolgozók munkáját ismerik el. Torjai Gábor a Nero Solution Ügyvezetője elmondta, hogy az immár 9. alkalommal megrendezett Év Gyógyszerésze és Kedvenc patikám pályázatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és egyre több patika csatlakozik a pályázathoz.

Az Év Gyógyszerésze pályamunkák színvonala ha lehet az mondani tovább emelkedett, ezzel is megnehezítve a zsűri dolgát a döntésben, ezt mi sem jelzi jobban, minthogy az idén nem 3 hanem 6 főt részesített elismerésben a bizottság. Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke tájékoztatta a sajtó résztvevőit, hogy a bíráló bizottság összetételében történt némi változás az elmúlt időszakban: Dr. Mike László volt tiszti főgyógyszerész helyett Halmos Gábor professzor került a bizottságba. Fontos tudni róla, hogy a Debreceni egyetem professzora, ahol a bio-farmaciai tanszéket alapította meg, előtte több mint egy évtizedig Amerikában egy Nobel díjas professzor munkatársa volt.

Nemcsak háziorvos, gyógyszerész hiány is van

A pályázatok elbírálása szokás szerint anonim módon történt, a díjazottak nevét borítékban kapta meg a zsűri a XXIX. Gyógyszerész Kongresszuson, Tihanyban, az október 18-ai eredményhirdetésen. Örömét fejezte ki, hogy az ország egyre több részéről érkeznek be pályázatok, szavazatok. A pályázat sikerességét mutatja, hogy egyre több gyógyszerész kerül látótérbe, hiszen nem titkolt céljuk volt, hogy a háziorvos hiányt a gyógyszerészek térnyerésével szerették volna kipótolni. A pályázat létjogosultsága rendkívül fontos, mivel nem csak háziorvos hiány van, hanem hiány mutatkozik a közvetlen gyógyszer ellátásban is, hiszen a pályakezdő gyógyszerészek nagyon kevesen mennek a gyógyszertárba dolgozni. Ennek az oka, hogy szűkek a források, sok az adminisztráció, és nehéz megfelelő szakmai szintet teljesíteni a betegellátásban, mert nincs elég idő egy-egy betegre. Emiatt sokan vagy külföldre mennek, vagy gyógyszergyártásban, laboratóriumokban kezdenek dolgozni.

A XXIX. Gyógyszerész Kongresszus egyik projektje volt, miszerint egyetemi hallgatókat hívtak meg Debrecenből, Szegedről, és őket kérdezték, hol szeretnének majd dolgozni, mik az elképzeléseik. Csoportokra osztották őket a hasonló elképzeléseik alapján, és megismertették a pályázatban már részt vett gyógyszerészekkel. A pályázók elkötelezettségétől és hivatásfejlesztési vágytól remélik, hogy ez a pályakezdőkre is hatással lehet.

Torjai Gábor a Nero Solution Ügyvezetője arról mesélt, hogy sokan érdeklődnek, hogy mi történik a pályamunkákkal a későbbiekben, mi az utóéletük. Létrehozták immár 4. éve az Év Gyógyszerésze szemináriumot, ahol a gyógyszerészek egymástól egy kis csoportos workshop jellegű napon tudnak tanulni, ahol ezeknek a pályamunkáknak az utóélete zajlik. Ezeken a workshopokon nemcsak a már pályázatot leadott gyógyszerészek tudnak részt venni, hanem azok, akik későbbiekben szeretnének majd pályázatot készíteni, vagy akik a mások által készített pályamunkákra és azok mindennapokba való átültetésére kíváncsiak.

Az idei év díjazottai

Az idei egy különleges év, mert idén 2 budapesti patika is a helyezettek között volt, ugyanis eddig többnyire a vidéki gyógyszertárak voltak szavazattöbbségben. Nagyon örülnek, hogy Budapesten is kezdenek a szolgáltatások kicsit személyesebbek lenni, hiszen eddig az emberek nem kötődtek annyira egy patikához mint vidéken ez jellemző.

Kedvenc Patikám pályázat idei helyezettjei:

1. Szent Katalin Gyógyszertár, Budapest

2. Sas Patika, Debrecen

3. Viktória – Med., Budapest

Év gyógyszerésze idei helyezettek:

1.helyezett Dr. Juhász Klaudia, Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyógyszertára

2.helyezett A. Ekésné Dr. Kretovics Júlia, Halmy telepi Patika B. Dr. Csaba Miklós, Benu Gyógyszertár Kőszeg Küttel

3.helyezett Dr. Gyermán Anna, Szent György Gyógyszertár

Különdíjak: Patakiné Dr. Karancsi Anna, Elixír Gyógyszertár Dr. Dér Péter, Kígyó Gyógyszertár Dr. Spiránszki Henrikné, debreceni Sas Patika képviselője, akik a Kedvenc Patikán pályázat 2. helyezettjei lettek. A Sas patika egy történelmi múltú, több mint 100 éves gyógyszertár, ami még a 2. világháború alatt is működött. A patika 100. évfordulójára 2013-ban egy Patika Múzeumot rendeztek be az officinában, az egyetem is közreműködött ebben. A gyógyszertár két részből áll alapvetően, van egy reformház rész, ahol a gyógytermékek, diabetikus, gluténmentes termékek vannak, és vércukor, vérnyomás méréssel is segítik a lakosság egészségmegőrzését, és számítógépes program van az után követésre. A másik fele az officina, ahol a prevenciós, homeopátiás és gyógyszeres rész van. Felolvastak a vendégkönyvükből, amiben a betegek örömmel nyilatkoznak a patika munkájáról, és szépségéről.

Az orvosok és a gyógyszerészek összehangolt munkája segítheti a beteg felépülését

Dr. Juhász Klaudia, az „Év Gyógyszerésze” pályázat 1. helyezettje, nagy örömmel fogadta a jelölést. Szeretné pályázatával megmutatni, hogy ők, mint kórházi gyógyszerészek a gyógyszerellátás mellett a betegekhez is kimennek, és osztályos munkát is végeznek. Pályamunkája az ehhez fűződő tapasztalatairól szólt. Másfél éve a kórházban azt a feladatot kapta, hogy a Krónikus belgyógyászati osztályon vezesse be a gyógyszerelést. Elkezdték a gyógyszer anamnézis felvételét, ami az osztályos orvosoknak is nagy segítség a kezelésben, és számtalan gyógyszerelési hibát megelőztek már ezzel. Ez az idős betegek esetében nagyon fontos, mert több betegség, és több gyógyszer szedés fordul elő, és egyre jobban fog nőni a gyógyszerek kölcsönhatásainak kockázata is. Örül, hogy az orvosokkal egyre jobb az együttműködés, annak ellenére, hogy kezdetben nehezen fogadták ezt az újfajta szimbiózist. Ennek köszönhetően a gyógyszerészek egyre több kompetenciát kapnak náluk a kórházban.

Dr. Mikola Bálint Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke szerint Dr. Juhász Klaudia pályamunkájával kapcsolatban nagyon megfogta a zsűrit az, hogy saját, alaposan kidolgozott témáról és azok napi tapasztalatairól szólt, nem pedig szakmai irodalmi kutató munka volt. A pályamunka üzenete rendkívül fontos: ha az orvos és a gyógyszerész együttműködik a betegek kezelésénél jelentős előrelépés történhet. Szeretné, ha az alapellátásban is meg lehetne ezt valósítani a praxisközösség útján, de ott annyival nehezebb a helyzet, hogy a beteg, az orvos és a gyógyszerész nem egy helyen van. Az orvosok már elfogadják valamelyest ezt az együttműködést, és beismerik, hogy sok gondot levehetnek a vállukról a gyógyszerészek. De a betegek még mindig bizonytalanok, hogy az orvosban vagy a gyógyszerészben bíznak, esetleg az interneten olvasottakban. Sajnos emiatt az alapellátásban a gyógyszeres kezelések fele nem jár egészségnyereséggel, ez több mint 200 milliárd forint veszteség évente.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmondta, hogy, elkötelezett támogatói ennek az ügynek, mert hisznek a személyre szabott gyógyításban, és abban, hogy hosszú távon ez lesz a megoldás. Egyre inkább személyre tudják szabni a terápiákat a kórképek alapján, és ezzel remélhetőleg ki lehet majd küszöbölni, hogy a jelenlegi gyógyszerelés nagy része nem hatékony.

Személyre szabott alapján főleg azt értjük, hogy a diagnózistól kezdve a gyógyítás végéig az egész kezelést a betegre szabják, ennek fontos része a gyógyszerészi gondozás. Hisznek abban, hogy mivel a patika egy egészségügyi egység gazdasági vonzattal, fontos szemmel tartani, hogy a gyógyszerészek inkább szakmailag legyenek elhivatottak. Ha egy patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük, mint ahogy ezt a díjazott debreceni patika vendégkönyvéből is megismerhettük. Ez a pályázat erre a vízióra mutat rá, és segít a gyógyszerészeknek utat mutatni, hogy a kihívásokkal teli hétköznapokban is lássák a helyes utat.

Forrás: Sajtóközlemény