Ezeket látta már?

Ezeket tanácsolja az Országos Mentőszolgálat az ünnepek közeledtével

ÉletMentő alkalmazás, karácsony, baleset, sérülés, égési sérülés, aplikáció

ÉletMentő alkalmazás született, amely az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető.

A hideg időjárás, a téli útviszonyok és az ünnepi készülődés mind előidézhetnek olyan közúti vagy háztartási baleseteket, amikor létfontosságú, hogy időben érkezzen a szakszerű segítség. A Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása ilyen esetekben is gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást és a segítségnyújtást. Az applikációban az előre feltölthető egészségügyi adatok, a GPS-alapú helymeghatározási rendszer, az elsősegélynyújtó kisokos és számos további funkció is hozzájárul ahhoz, hogy a bajbajutott a lehető leggyorsabban megfelelő ellátásban részesüljön.

Ezekre gondoljon, hogy a téli időszakban elkerülje a baleseteket

A téli hónapokban gyakran riasztják a hideg időjárás okozta esetekhez a mentőket. A ködös, csapadékos időben megnőhet a gázolásos balesetek száma. A csúszós járdák, síkos utak szintén balesetek forrásai lehetnek, és e téren az idős emberek a leginkább veszélyeztetettebbek, hiszen ők nehezebben mozognak és a csontjaik is sérülékenyebbek.

A hideg idő beálltával akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet, így kiemelten fontos, hogy a hideg időben közterületen tartózkodó emberek mielőbb megfelelő ellátásban részesüljenek.

Az ÉletMentő alkalmazást használva tudunk a lehető leggyorsabban segítséget hívni

A mobilapplikáción keresztül „klasszikus” segélyhívást indíthatunk, amit az applikáció helymeghatározó rendszere tesz még gyorsabbá, hiszen ennek köszönhetően a mentőszolgálat munkatársai akkor is gyorsan megtalálják a bajbajutottat, ha nem tud pontos címet mondani vagy nehezen megközelíthető helyen tartózkodik, esetleg nem tud beszélni. Az alkalmazásban ezen felül elérhető egy digitális kisokos, amiből a kihűléses esetek kezeléséhez is találunk hasznos információkat.

Ezek a leggyakoribb karácsonyi balesetek

Télen ugyanakkor nem csak az időjárás okozhat bajt: a karácsonyi időszakban gyakran riasztják a mentőket háztartási balesetekhez is. A Mentőszolgálat számos olyan esetre hívja fel a figyelmünket, amikor az odafigyelés életmentő lehet készülődés, sütés-főzés közben.

  • A forró olaj, a forró víz, a sütő és az onnan kivett edények mind okozhatnak súlyos égési sérüléseket.
  • Az éles szerszámokkal és késekkel szintén nem árt az óvatosság, nem csak a konyhában, de a fenyőfatalp-faragásánál sem.
  • Apróbb sérülések esetén az ÉletMentő alkalmazásban található, ikonokra épülő elsősegélynyújtó kisokos jó szolgálatot tehet. Könnyen érthető ábrák segítik a felhasználókat abban, hogy megfelelően lássanak el kisebb égési- vagy hámsérüléseket.
  • A lakásban elhelyezett gyertyák, csillagszórók, az ismeretlen forrásból származó fényfüzérek szintén lehetnek veszélyesek. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy használat előtt ellenőrizzük a szigetelését, és lehetőleg csak megbízható forrásból vásároljunk, ezzel is csökkentve az áramütés és tűzesetek lehetőségét. Égő gyertyát – különösen a karácsonyfa közelében – soha ne hagyjunk őrizetlenül.

Baj esetén azonnali segítséget jelenthet az ÉletMentő applikáció

Ha mégis megtörténik a baj, az ÉletMentő alkalmazással érdemes segítséget hívni. Az applikációba előzetesen feltölthetjük egészségügyi adatainkat, amelyeket az alkalmazás az adatbiztonsági előírásoknak megfelelően tárol. A feltöltött információk segélyhíváskor azonnal megjelennek a diszpécser monitorján, így a kiérkező mentők már ezek tudatában kezdhetik meg az ellátást.

A helymeghatározáson, egészségügyi információkon és kisokoson túlmenően az applikáció további funkciója, hogy megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok elérhetőségét és pontos helyét. Az ÉletMentő alkalmazás az ikonok formájában megjelenő információk révén rendkívül felhasználóbarát azok számára is, akik nem értik a nyelvet vagy a mobiltelefon képernyőjén nehezen tudják elolvasni a kisebb feliratokat (pl. idősek).

A békés, nyugodt ünnep elengedhetetlen feltétele a balesetek, a betegségek megelőzése, de ez sajnos nem mindig sikerül, ezért a karácsonyi időszakban is hasznos segítséget jelenthet az Életmentő Applikáció mindenkinek” – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az applikáció 2020 januárjában indult el a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében. Azóta több, mint fél millióan töltötték le és közel 4000 segélyhívást indítottak a felhasználók. Az ÉletMentő alkalmazás az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához