Mindenki ezt nézi most!

Gyorshír: a tbc-vérteszteket le kell állítani!

2011.07.22. Módosítva: 2015.11.04.

A tbc vértesztek azonnali leállítására szólított fel az Egészségügyi Világszervezet. Az aktív tuberkulózis megállapítására szolgáló vértesztek használatának azonnali leállítására szólított fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hivatkozva, hogy azok tévesek, és alkalmazásuk milliókat tesz ki kockázatnak.

A WHO munkatársainak közlése szerint a teszteket nagyrészt nyugati vállalatok gyártották, és a fejlődő országokba exportálták azokat, mert nem feleltek meg a gazdag nemzetek szabályzói által előírt normáknak.

Gyorshír: a tbc-vérteszteket le kell állítani!

A világszervezet egy évig tartó elemzés után úgy találta, hogy a vértesztek megengedhetetlenül nagy arányban adtak téves eredményt, ami félrediagnosztizáláshoz és félrekezeléshez vezetett. A tanulmányok szerint a tesztek legalább fele akkor is kimutatta a páciensnél a betegséget, amikor az jelen sem volt, vagy éppen fordítva, nem jelezte a fertőzöttséget, amikor jelen volt, így a tesztek "veszélyeztetik a páciensek életét" - tette hozzá Mario Raviglione, a WHO tbc-megelőzéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Körülbelül tizenhét szegényebb országban - köztük Indiában és Kínában - évente legalább kétmillió tbc gyorstesztet végeznek el. A WHO nyomatékosan javasolja az országoknak, hogy tiltsák meg a pontatlan és engedély nélküli vértesztek használatát, helyette támaszkodjanak inkább a megbízható mikrobiológiai és molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra.

Bár ezeket a vérteszteket egyetlen ottani hatóság sem engedélyezte, azok többségét Európában és Észak-Amerikában gyártják, például Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban. A WHO mostani figyelmeztetése - melyet eljuttattak számos kormányzathoz - az első, amikor egyértelműen "negatív" tartalmú ajánlást fogalmaztak meg valamely gyakorlattal szemben, amelyet a tbc-gondozásban alkalmaznak.

A tuberkulózis főként a fejlődő világ országait sújtja, évente világszerte 1,7 millió ember halálát okozza.

A tesztek használatát - amelyekből legalább 18 típus van piacon - "azonnali hatállyal le kell állítani mindenütt" - hangsúlyozta Raviglione a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI