Ezeket látta már?

Harry Potter - és a vércsoport-meghatározás...

2012.05.05. Módosítva: 2015.11.04.

A "Harry Potter és a Titkok Kamrája" című filmben látható egyik jelenet ihlette meg az ausztrál tudósokat, akik egy különleges reakciójú gyors-tesztet fejlesztettek ki. A jelenetben Harry egy naplón keresztül beszélget Tom Denem-el, akinek csak írásban kell feltennie a kérdését, majd a naplóban szintén írásban megjelenik a válasz.

A papírból készült gyors-tesztek egyszerű és olcsó alternatívái a diagnosztikai vizsgálatoknak, különösen a fejlődő országokban. Ezek a tesztek azonban mégsem mindig olyan egyszerűek, és a szakértelem hiánya sokszor végzetes félreértésekhez vezethet.

Harry Potter - és a vércsoport-meghatározás...

Ha például rossz vércsoportot használnak egy vérátömlesztés során, az a beteg halálához vezethet. A Monash Egyetem kutatói ezért kifejlesztették a "reagáló" papírt, ami a vércsoportot egy félreérthetetlen szöveggel mutatja meg.

Ez a teszt is a vörösvértestek azon tulajdonságán alapul, miszerint összeragadnak, amikor antitestekkel találkoznak. A papírt víztaszító réteggel vonják be, amelyen azonban négy "ablakot" nyitva hagynak. Ezek az ablakok tartalmazzák az antitesteket, amelyek egy mintát alkotnak.

Amikor a vörösvértestek összeragadnak, beleakadnak a papír szálaiba és olyan piros nyomot hagynak, amelyek a fiziológiás sóoldatos mosás után is láthatóak. Jelenleg a vércsoportokat többek között az AB0 kategóriába sorolják, vagyis eszerint létezik A, B, AB és 0 vércsoport.

A teszt az antigének jelenléte alapján határozza meg a vércsoportot és az Rh-faktor alapján azt is kimutatja, hogy RhD pozitív, vagy negatív a vizsgált személy.

Forrás: MTI