Mindenki ezt nézi most!

Miért szeretik az orvosok Dr. House-t?

2013.12.20. Módosítva: 2015.11.04.

Szerintünk a legtöbb tévénéző orvos kibukik Dr. House mentalitásán… Bár döbbenetes a nyers modora és gavallérságra legkisebb okot sem adó hozzáállása, mégis van benne valami különös vonzerő. Az olvasók számára érdekes lehet, hogy vajon "kollégái", az orvosok mit kedvelnek ebben az igencsak szálkás, szúrós, és szőrösszívűnek látszó emberben.

1. Dr. Gregory House mindent kimond, amit a legtöbb orvos nem mer – vagy nem akar valamiért. Az orvosok nagy része igencsak megszűri mondandóját, a legvadabb dolgokat gondolják (mint mi mindannyian) de ezeket nagyon ritkán mondják ki. Nem vádolják a betegeket sem azzal, hogy "füllentenének" - kivéve ha nagyon erősen gyanítható, hogy valami nem úgy van. Gondolhatja az orvos, hogy milyen "hülyén" viselkedik a beteg, de ennek sosem ad hangot. Katartikus erővel hat legalább a tévében hallani, ahogy House kimondja, amit gondol – hiszen ez szinte minden orvos agyán amúgy is átfut.

Miért szeretik az orvosok Dr. House-t?

2. House utálja a papírmunkát. Az orvosok nemigen kedvelik az adminisztrációt. Nemcsak fárasztó és unalmas, de sokszor kevesebb idő marad a betegellátásra. Az adminisztráció előnyei kevéssé láthatóak, ezért nem jár kompenzáció, és szinte kizárólag túlórában lehet elvégezni.

3. House nem foglalkozik "unalmas" esetek felderítésével. Ezt a kiváltságos helyzetet csak kevés orvos élvezheti. Az orvosnak természetesen minden hozzá forduló beteget fogadni kell, válogatás nélkül, még akkor is, ha banális, hétköznapi bajokkal keresik meg, amin nem sokat kell gondolkodni, rutinszerűen megoldhatóak. A háziorvosoknál ilyen pl. a magas vérnyomásos beteg, aki talán praxisukban a leggyakoribb. Bőrgyógyászoknál az akne (súlyos pattanások), az ekcéma és a pszoriázis. Kardiológusnál pedig a szívroham, angina, infarktus... A filmbeli Dr. Wilson pedig kizárólag daganatos betegekkel foglalkozik.

4. House-t egyáltalán nem érdekli a pénz. Ez perszer kényes kérdés is lehet, de House kórházi bére épp elég arra, amire ő "szerény" otthonában költ, tehát nem érdekli, hogy minél több beteget fogadjon, leginkább csak az extrém esetek érdeklik – lásd az előző pontot is... A valóságban ezt szinte senki nem teheti meg, több okból sem.

5. House-t nem érdeklik a vizsgálatok költségei sem. Egy orvos számára az is fontos szempont, hogy a legszükségesebb vizsgálatokat végeztesse el, de legalább ilyen lényeges, hogy mi mennyibe kerül, mit térít a biztosító. House magasról tesz erre, minden vizsgálatok elrendel, ami csak tankönyvi adat egy betegségről. Akár a hazai – akár az amerikai gyakorlatban ennek nem csekély adminisztrációja van a kórház, klinika, a biztosítók felé, és meglehetősen összevont szemekkel ellenőrzik, melyik orvos milyen diagnosztikus vizsgálatokat rendel, és az vajon mennyire (volt) indokolt.

Dr. House zseniális diagnoszta, minden egyéb téren viszont a jó orvosról alkotott képünk abszolút ellentéte. Az egész történetet átszövő humor mégis felülemel bennünket mindezen. Volt már pár olyan eset az orvosi gyakorlatban, hogy House nyomdokain sikerült feltérképezni valami ritka betegséget... A filmbeli esetek ugyanis (orvosilag) valósak, lehet, hogy egy orvos életében csak egy-két ilyet lát, nem is gondol rá. Az orvosegyetemen tanítják, ha patadobogást hallunk – arra gondolunk, hogy lovak közelednek (nem pedig zebrák). Nos, Dr. House egészen biztos, hogy zebrákra gondol!

Forrás: Faculty of Medicine