Ezeket látta már?

Mitől lehet magas a limfocita értéke?

mitől lehet magas a limfocita értéke

A legtöbb ember, amint a vérvétel eredményét kézhez kapja, egyből keresni kezdi a csillagos értékeket. És általában talál is. Lássuk, mi mindent jelenthet az, ha a limfocita szintje magasabb a megengedettnél!

Az ember egészségi állapotáról nagyban árulkodik a vérképe. Éppen ezért a háziorvos minden probléma és panasz esetén legtöbbször laborvizsgálatra küldi első körben a beteget. Bár teljesen érthető, hogy mindenki kíváncsi arra, hogy a papíron lévő eredmények mit is jelentenek, ám érdemes tudni, hogy az egészet összességében kell nézni - így nem ajánlott egy-egy csillagos értéket kiragadni és laikusként magunknak felállítani a diagnózist, hiszen ez könnyen riadalmat kelthet!

Ennek ellenére természetesen mindannyian kíváncsiak lehetünk arra, mire is utalhat egy-egy paraméter abnormális szintje. Hogy mit jelenthet az, ha a limfocita értéke magasabb a referencia tartománynál?

Mik azok a limfociták?

A limfociták a fehérvérsejtek egy nagyobb csoportját alkotják, melyek a szervezet védekezésében vesznek részt, így az immunrendszerünk fontos segítői. A véráramban, a nyirokrendszerben keringenek, ügyelve egészségünkre. Két fő típusuk van:

  • T-limfociták (T-sejtek) : szabályozzák az immunrendszer válaszát és közvetlenül harcolnak a kórokozók ellen. Védelmet biztosítanak továbbá a daganatokkal szemben is.
  • B-limfociták (B-sejtek) : fontos szerepük van az ellenanyagok, azaz az antitestek, illetve immunglobulinok termelése során. Miután elvégezték a feladatukat, memóriasejtekké alakulnak, így később könnyen felismerik az adott betolakodót.

A limfociták mennyisége az egészséges szervezetben is változó, ám nagyobb kilengést fertőzések, betegségek és bizonyos kóros állapotok okoznak.

Mennyi a limfocita normál értéke?

Általánosságban elmondható, hogy a limfocita mennyisége az életkorral változhat, sőt, egyes laboratóriumok referenciaértékei is eltérhetnek egymástól.

Felnőttek esetén ez az érték általában 1000 és 4800 limfocita/mm3 között mozog és a fehérvérsejtek körülbelül 20-40%-át adják.

Mikor magas a limfociták száma?

A magas limfocitaszámra általában más okból végzett vizsgálatok során derül fény. A limfocita értékének ellenőrzése a vérkép egyik fontos részét képezi és az immunrendszer állapotáról ad információt. A szervezet ugyanis extra limfocitat termel, hogy segítsen leküzdeni a fertőzéseket és betegségeket. Ezek általában enyhébb állapotok, ám ritkán előfordulhat, hogy autoimmun betegségek vagy valamilyen súlyosabb állapotok okozzák magas értéket. Ilyenek például:

  • májgyulladás
  • mononukleózis
  • tuberkulózis
  • HIV/AIDS
  • rosszindulatú daganatok (pl. leukémia, limfóma)

Érdemes tudni, hogy magasabb értéket okozhat még a sugárterápia, a pajzsmirigy túlműködésével járó Graves-Basedow-kór, valamint Crohn-betegség is!

Látható tehát, hogy számos betegség és állapot okozhatja a limfociták emelkedett mennyiségét- bár legtöbbször fertőzések állnak a hátterében. Értéke a kórokozók legyőzésével visszaáll a normál tartományba.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mit jelentenek a csillagozott fehérvérsejtszám-értékek a laboreredményen?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

laboreredmény

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához