Ezeket látta már?

MR vizsgálat

Az MR, MRI vizsgálat (mágneses rezonancia vizsgálat) fájdalommentes diagnosztikai módszer, amely a test anatómiai viszonyait tükröző, kitűnő térbeli és kontrasztfelbontású képet ad. A vizsgálat a következőket használja: egy erős mágnes, biztonságos, kis energiájú rádiósugarak valamint egy számítógép, amely a 2 vagy 3 dimenziós képet végül megalkotja.

Az emberi test, a gépben lévő nagyon erős mágneses (a Föld mágneses terénél 6.000-30.000-szer erősebb) térbe helyezve képes bizonyos frekvenciájú rádióhullámok energiájának felvételére. Majd a felvett energia szintén rádióhullámok formájában történő leadására is, ez utóbbi az MR jel.

MR vizsgálat

A készülék megméri a test különböző pontjaiból jövő jelintenzitásokat, továbbítja a számítógépnek, amely ezt egy ún. szürkeségi skálán ábrázolja az általa kirajzolt képen. A beteg szövetek az egészségestől eltérő jeleket bocsátanak ki, a géppel ez detektálható. Az MRI keresztmetszeti ábrázolást tesz lehetővé tetszőleges síkokban.

Az MR vizsgálat alkalmazási területei

Az MRI viszonylag költséges eljárás, ezért akkor alkalmazzák, ha az egyszerűbb és olcsóbb vizsgálatok nem jártak sikerrel a diagnózis felállításában. Igen részletes képet ad a test bármely részéről. MRI-vel elkerülhetőek a kevésbé kellemes diagnosztikai eljárások is.

Alapvetően ideggyógyászati betegségeknél használják, de a test bármely részének (hasi szervek, mellkas, csontok, ízületek) vizsgálatára alkalmas. Kimutathatók vele a daganatok, áttétek, gyulladások, vérzések. Az véráramlási problémák és az erek ábrázolására is kitűnő módszer.

Az MR vizsgálathoz szükséges előkészületek

A fej, és a mellkas vizsgálata nem igényel különösebb előkészületet. Hasi- és a medencekörnyéki szervek esetén a beteget megkérhetik, hogy vizsgálat előtt egy pár órával már ne vegyen magához ételt vagy italt.

Fontos megjegyezni, hogy a mágneses mező hatással van bizonyos fémekre. Mindenképpen közölni kell az orvossal, ha a páciens testében valamilyen fémtárgy található! Ezek lehetnek beépített műszerek (pacemaker), beépített hallókészülék, fogszabályzó, méhen belüli fogamzásátló eszköz, vagy balesetből származó idegen test például a szemben vagy bárhol máshol.

Ezek akár a vizsgálat biztonságosságát is veszélyeztethetik, vagy csak értékelhetetlenné teszik a felvételt. Ezen kívül, a vizsgáló helyiségbe lépés előtt le kell venni minden ékszert, órát, hallókészüléket.

Az MR vizsgálat menete

MR vizsgálat

A saját ruhát le kell cserélni egy kórházi köpenyre és el kell helyezkedni a vizsgálóasztalon. A beteget ezután becsúsztatják az alagútszerű készülékbe. A vizsgálat alatt senki nem tartózkodik a helyiségben, de lehetséges kommunikálni a személyzettel mikrofonon keresztül. Általában van egy csengőgomb is, amivel a beteg jelezheti, ha már elviselhetetlen számára a bezártságérzés, vagy rosszul van. Kis legyezőkkel keringetik a levegőt az alagút belsejében.

Vizsgálat közben nagyon fontos, hogy a páciens mozdulatlanul feküdjön. Az asztal nem mozog és semmi nem ér a beteghez. A gép kopogó hangot ad, ami időnként elég hangos is lehet, de a páciens kérhet füldugót, vagy fülhallgatót zenehallgatáshoz.

Néha a jobb felvétel érdekében intravénás injekció formájában kontrasztanyagot adnak be. Néhány felvételnél megkérhetik a pácienst, hogy tartsa vissza a lélegzetét. A teljes vizsgálat 15-60 percig tart. Ha elkészült az összes felvétel az ágy kicsúszik a gépből és a beteg távozhat, további megfigyelésre nem szorul.

Az MR vizsgálat mellékhatásai és kockázatai

Az MR-nek önmagában nincs ismert mellékhatása. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást. Az erős mágneses tér, és a rádióhullámok nem rendelkeznek eddig ismert károsító hatással. A magzatra gyakorolt hatása nem ismert, így fennálló terhesség, vagy annak gyanúja esetén mindig értesíteni kell az orvost, a vizsgálatot ilyen esetben általában nem végzik el.

Klausztrofóbiában szenvedőknek igen kényelmetlen lehet az eljárás. A kontrasztanyag által kiváltott allergiás reakció esélye minimális, mivel a röntgen vizsgálatoknál használt kontrasztanyagokkal ellentétben jódot nem tartalmaz.

Forrás: EgészségKalauz