Percenként öten halnak meg világszerte hibás diagnózis, ellátás és gyógyszerelés miatt!

#orvosi műhiba #halál #egészségügy
2019.09.19.

Az egészségügyi ellátás során történhetnek és történnek is hibák. Világszerte percenként öt ember hal meg a téves diagnózis következtében, illetve az orvosi ellátásban vagy gyógyszerelésben vétett hibák miatt.

Hibázni emberi dolog, de a hibákat be kell ismerni, és azokból tanulni kell. Mi a teendő akkor, ha emberek egészségéről és életéről van szó, és a hibák egészségkárosodáshoz vezethetnek, emberéletekbe kerülhetnek?

Évi több millió haláleset – emberi hibák miatt

Az egészségügyi ellátás során esetlegesen felmerülő hibák skálája tragikusan széles: rosszul állítják fel a diagnózist, a kezelések során bakteriális fertőzéseket szerez a beteg, nem megfelelő hatóanyagú gyógyszert, nem megfelelő adagolásban rendelnek neki, a beteg helyett az egészséges végtagot amputálják, nem a megfelelő agyféltekén hajtják végre az operációt,- és a felsorolás folytatható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján világszerte 10-ből 4 beteg valamilyen károsodást szenved el az alapellátás során, míg 10-ből 1 beteg a kórházi kezelés során. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a becslések alapján évente 2,6 millió ember veszíti el az életét valamilyen, az egészségügyi ellátás során jelentkező hibára visszavezethetően.

Senkinek sem lenne szabad károsodást elszenvednie az egészségügyi ellátás során!

A WHO elsőként idén, 2019-ben szán egy napot arra, hogy felhívja a figyelmet a betegek egészségére, az egészségügyi ellátás során felmerülő hibák kiküszöbölésére, és arra, hogy senkinek sem lenne szabad károsodást elszenvednie az egészségügyi ellátás során.

Az elsőként 2019. szeptember 17-én megtartott úgynevezett Betegbiztonsági Világnap (World Patient Safety Day) keretén belül számos országban irányult a figyelem a betegbiztonság kulcsfontosságú problémájára. A program részeként narancssárga színnel és narancssárga fényekkel is emlékeztetnek arra, hogy a betegbiztonság nem elhanyagolható terület. Egyiptomban narancssárga színárban úsztak a piramisok, Genfben pedig a szökőkút. Vannak országok, amik élen járnak a betegbiztonságban és jó példával szolgálhatnak; például Németország dicséretet kapott ebben a tekintetben a WHO-tól.

Összegezve a Betegbiztonsági Világnap mondandóját: a hibákból tanulni kell, azok kiküszöbölésére törekedni kell; azon túl, hogy a fokozott betegbiztonság életeket ment, a biztonságosabb ellátás egyben költségmegtakarítással is jár. Mint azt az USA példája is mutatja, a tengerentúlon 2010 és 2015 között a betegbiztonsági intézkedésekre visszavezethetően mintegy 28 milliárd USD-t „spóroltak meg”.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2019

Forrás: EgészségKalauz