Ezeket látta már?

Reumatoid artritisz: sok a téves diagnózis

arthritis

Sokan küzdenek ízületi gyulladással. Ismerje meg a reumatoid artritisz tüneteit és a betegéletút útvesztőit. AZ Artritisz Világnapjáról az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) is megemlékeztek, egy labirintussal személtették, hogy milyen gyakori a téves diagnózis.

Mit kell tudni az artritiszről?

A reumatoid artritisz – felnőttkori idült sokízületi gyulladás (RA) – bármilyen életkorban jelentkezhet, és tünetei nem merülnek ki enyhe ízületi fájdalmakban. Hazánkban hozzávetőleg 50 ezer felnőttet érint a betegség.

Jellemzően 30-50 éves kor között jelentkezik, de Magyarországon mintegy 1500 artritiszes gyermeket is kezelnek. A betegség nemcsak az életminőség romlásához, a keresőképesség elvesztéséhez vezet, az RA-s betegek élettartama közel 10 évvel rövidebb az átlag népességénél.

A kórformának ma nincs oki kezelése, a betegek állapotának romlása megfelelő terápiával azonban jelentősen lassítható.

Az artritisz tünetei

Az RA kezdeti, enyhébb tüneteit a betegek gyakran hiszik izomláznak, egyszerű megerőltetésnek, vagy a korral járó természetes "berozsdásodásnak".

A mozgásszervi panaszokat gyakran elbagatellizálják, "meghúztam, megerőltettem, túlhajtottam magam..." mondják, és nem fordulnak orvoshoz. Sajnos sokszor a háziorvos sem ismeri fel elsőre, hogy ez RA, így a betegek könnyen egyfajta útvesztőbe juthatnak. Pedig a mielőbbi megfelelő orvosi segítség a kimenetel szempontjából, alapvető fontosságú volna.

Az RA esetében a betegéletútnál gyakran tünetet tünet, orvost orvos követ, az út a felismerésig és a gyógyítás megkezdéséig hosszú és bonyodalmas lehet.

Néha egyszerű megeröltetésnek lehet érezni, holott egy sokkal súlyosabb probléma áll a háttérben. Néha egyszerű megeröltetésnek lehet érezni, holott egy sokkal súlyosabb probléma áll a háttérben. Forrás: EgészségKalauz

Az artritisz kezelésének lehetőségei

"Az arthritisek kezelése komoly szaktudást és anyagi ráfordítást igényel, ami centralizált szakorvosi ellátást tesz szükségessé. Ezért az "Egészség Évtizede Népegészségügyi Program Mozgásszervi Alprogramja" keretében az ORFI arthritis munkacsoportja 2003-ban kidolgozta a hazai arthritis centrumhálózat felállításának tervezetét.

Ezt követően kiépült az arthritis centrumok hálózata, mely országosan ma már huszonegy felkészült szakambulanciát és osztályt jelent. A hálózatot az ORFI irányítja, mint országos felnőtt- és gyermekreumatológiai arthtritis központ, a személyi és tárgyi feltételek, a szakmai környezet és a globális alkalmasság figyelembe vételével.

A rendszer célja, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők lakóhelyükhöz közel jussanak európai szintű szakorvosi ellátáshoz. Az itt dolgozó szakszemélyzet (orvosok, asszisztensek, nővérek, gyógytornászok, stb.) folyamatos továbbképzése és a szakmai irányelvek frissen tartása elengedhetetlenül fontos." - mondta Prof. Dr. Poór Gyula.

Olvasson tovább, milyen vény nélküli gyógyszereket lehet kapni ízületi gyulladásra!

Az ízületi gyulladás 30-50 éves kor között jelentkezik, de nem csak az idősek betegsége, gyakran gyermekek is kénytelenek megküzdeni a fájdalmas tünetekkel.

Az akaraterőn felül a gyermekek gyógyításában a gyógyszeres, kiemelkedően a biológiai terápiák mellett, fontos szerepet kap a rendszeres szakszerű gyógytorna és a családi rehabilitáció is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához