Ezeket látta már?

Tengeralattjáró vészjelzőjével - a stroke ellen?

Tengeralattjárók vészjelzőjéből - az agyi katasztrófák diagnosztikus műszere. A katonai tengeralattjárók műszerei érzékelik a vízben áramló rezgéseket és a hozzájuk kapcsolódó számítógép pontosan jelzi, hogy bálna úszik a hajó felé, vagy ellenséges tengeralattjáró közeledik. Egy chicagói orvoskongresszuson Kieran J. Murphy professzor mutatta be azt a forradalmian új műszert, mellyel az agyi vérzések különböző változatai is megkülönböztethetők ugyanezen technika alkalmazásával.

Amerikai nyugalmazott tengeralattjáró szakemberek segítették az agyi diagnosztikával foglalkozó orvosokat abban, hogy kidolgozzák a szélütés különböző formáit néhány perc alatt megbízható módon diagnosztizáló műszert, amely akár a hazabocsájtott, de további megfigyelésre szoruló betegnél otthon is alkalmazható.

Tengeralattjáró vészjelzőjével - a stroke ellen?

Az agyi katasztrófa az Egyesült Államokban a harmadik leggyakoribb halálozási ok és a leggyakoribb okozója a beteg és hozzátartozóinak életét megnehezítő bénulásnak, mozgás- és beszédzavarnak. Érthető, hogy az Intervenciós Radiológiai Társaság kongresszusának résztvevői megkülönböztetett figyelemmel hallgatták Murphy professzor előadását.

"A módszer roppant egyszerű, viszont rengeteg adat bonyolult összesítését igényli" - hangoztatta a professzor. A beteg fejére erősített lemezek mérik az agy lüktetését, mely a verőerek működésének eredménye, és ha ez bármilyen módon szabálytalanná válik, mint a tengeralattjárót megközelítő ismeretlen tárgy következtében a víz rezgése, a műszerhez kapcsolt számítógép azonnal jelzi a változást.

Mivel a beteg fejét körülvevő övezet és egy laptop méretű számítógép egyaránt a betegnél lehet, a hazabocsájtott páciens állapotát folyamatosan ellenőrizhetik. Ennek az a jelentősége, hogy apró, nem teljesen tisztázható agyi panaszok a szélütést követő hónapban gyakorta folytatódnak agyvérzésben, vagy az agyi katasztrófák más formáiban.

A műszer érzékenyen jelzi, ha az agyszövet valahol megduzzad, vagy bevérzik, a mentő megérkezésekor máris fölszerelhető, így a mentőautó kórházba érkezésének idejére a benti személyzet bármilyen szükségesnek tűnő beavatkozásra fölkészülhet.

Bármi legyen is az agyi katasztrófa hátterében, akár valamelyik ütőér elzáródása, akár az, hogy valamelyik ér elpattan és a környezetében lévő agyszövet emiatt károsodik, a szakemberek hangsúlyozzák, hogy minden perc számít, amivel az esemény bekövetkezése utáni időt lerövidíthetik.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához