Mindenki ezt nézi most!

Folyton fáradt? Két egymást erősítő oka is lehet

allergia, fáradtság, álmosság, szénanátha

Ha egyik kávét a másik után issza reggelente, napközben mégis csak aludna, ráadásul szipog, tüsszög és fújja az orrát, akkor valószínű, hogy a kánikula és a szénanátha együttes melléhatásától szenved.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt arra kértük, adjon tanácsot a légúti allergia miatt kialvatlanok számára.

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és fáradtság?

Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetről, a koncentrálóképesség csökkenéséről számolnak be. Ennek több oka is lehet.

A leggyakoribb, hogy az allergia kezelése nem megfelelő. Ilyenkor a tünetek vagy nem is csökkennek, vagy javulnak ugyan, de nem szűnnek meg teljesen

- mondta el Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Az éjszakai orrdugulás és tüsszögés rohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez hatalmas megpróbáltatást jelent a betegeknek.

Így válhat újra kipihenté

Ha még nem kezeltetjük a tüneteket, de sejtjük, hogy szénanátha miatt jelentkezik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, akkor először azt kell megtudnunk, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ennek érdekében az allergológus, egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot végeztet majd.

Ezek a tünetek különböztetik meg a keresztallergiát és az ételallergiát. Kattintson!

Ha recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiáját, lehet, hogy nem a megfelelő gyógyszert szedi. Az első generációs antihisztamin készítmények gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, nagyon fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek.

Úgy kell megválasztani a számunkra megfelelő gyógyszert, hogy tudjuk, pontosan mi a tüneteink okozója és mi a legerősebb panaszunk. Kivizsgálást követően allergológus tud megfelelő gyógyszert javasolni.

Már kezelték egyszer? Menjen el újra!

Az is lehet, hogy a korábbi években már túlesett a kivizsgáláson és kapott személyre szabott kezelést, de ha most mégis egyre fáradtabb, mert a tünetei éjszaka nem hagyják aludni és regenerálódni, újabb kivizsgálásra kell jelentkezni.

Dr. Moric Krisztina elmondta: valóban előfordulhat, hogy a korábban hatásos kezelés egy évben már nem válik be. Lehet, hogy erősebb a pollenszezon, magasabb a pollenszám, több stressz ért bennünket, ami rontja a tüneteket vagy újabb allergia jelent meg a régi mellett. Ezért szükséges évente konzultálni a kezelőorvossal, hogy az aktuális állapotnak megfelelő készítményeket kapja.

A szénanátha alkalmazkodást is kíván az allergiásoktól

Ha magas a pollenkoncentráció, de több időt töltünk a szabadban, ha nem mosunk este hajat és éjszaka a párnáról a polleneket lélegezzük be, a szabadban teregetünk és a ruhára ragadnak a pollenek, nem a kora reggeli órákban – amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció – szellőztetünk, a tüneteink erősödni fognak, éjjel rosszabbul alhatunk.

Ha erre nem tudunk mind figyelni, pedig szerepe lehet abban, hogy a tüneteink erősödnek és nem jól alszunk, vagy a gyógyszerek hatását nem érezzük kielégítőnek, érdemes az allergén specifikus immunterápiáról érdeklődni orvosunknál.

Más is lehet a héttérben, ha az orrdugulás miatt alszik rosszul

Orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek közt bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kiválthat. Ezekre az elváltozásokra fül-orr-gégészeti vizsgálat során fény derülhet. A szükséges kezelést követően pedig újra nyugodtan aludhat.

Budai Allergiaközpont

Forrás: Budai Allergiaközpont