Ezeket látta már?

Különleges módszerrel kezeltek daganatos betegeket Szegeden

rák, daganatos betegség, onkológia, kezelés, terápia, rákterápia

Magyarországon először Szegeden kezeltek rákbetegeket krioablációs módszerrel.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában alkalmaztak fagyasztásos eljárást krioablációs módszert csigolyát érintő daganat kezelésében - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint a krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jó néhány éve alkalmazzák, ám Magyarországon először Szegeden kezeltek vele betegeket.

A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás közben szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van.

A krioablációs eljárás során egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt - egy röntgen képerősítő kontrollja mellett - vezetnek a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, -40 Celsius fokra hűtik. A kezelésnél több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza a sejthártyán keresztüli folyadékmozgást is.

Rideg Zoltán, az SZTE Idegsebészeti Klinika munkatársa elmondta, a beavatkozásnak több előnye is van. A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló kezeléshez képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás sokkal erősebb.

A Szegeden márciusban kezelt három beteg a beavatkozás után arról számoltak be, hogy jelentősen csökkent a fájdalmuk. A páciensek műtétjét egyedi méltányosság alapján, társadalombiztosítási finanszírozással végezték.

Prosztatarák: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel - olvasson tovább!

A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek. A műtét csak altatásban végezhető, így azok a betegek, akik nem altathatók, nem vehetik igénybe a kezelést.

Forrás: MTI