Ezeket látta már?

Óriási daganatot műtöttek le a kisbaba arcáról, az anyukája elsírta magát az operáció után

kisbaba, daganat, fejlődési rendellenesség, tumor

A kisfiú egy ritka fejlődési rendellenességgel született.

Valeka Riegel hónapokig csak a fia pici száját látta, mert a kisbabája egy ritka rendellenességgel született: az arcát egy óriási tumor takarta el a homlokától egészen a felső ajkáig. A kisfiú arcáról egy maratoni műtét során távolították el az orvosok a daganatot - írja a Today.

"Egymillió év alatt sem gondoltam volna, hogy egy évvel később itt leszünk" - mondta az Ohio állambeli Oak Harborban élő anyuka, akibe belevésődött az a pillanat, amikor az operáció után először láthatta a kisfiú arcát. "Csak sírtam, mert nem tudtam, hogy ilyen gyönyörű hosszú szempillái és nagy barna szemei vannak" - emlékezett vissza az édesanya.

Az asszony már öt hónapos terhes volt, amikor az egyik ultrahangvizsgálaton kiderült, hogy valami van a baba arcán. Az orvos azt hitte, ciszta, de a pontos diagnózishoz további vizsgálatokra volt szükség. Végül a babát, encephalocele-lel diagnosztizálták. Ez egy ritka fejlődési rendellenesség, ami akkor alakul ki, ha a magzat koponyája nem záródik megfelelően, így az agyszövet egy része a koponyán kívül egy tömlőben gyűlik össze.

Az asszonyt a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központjába utalták be. Az eset annyira ritka volt, hogy egy 22 orvosból álló csapat kezelte Valekát. Nem lehetett tudni, hogy a baba túléli-e a szülést, de a kisfiú mindenkire rácáfolt. 2016 decemberében császármetszéssel jött a világra. Szülei Zakary-nek nevezték el. A tumor addigra akkora volt, hogy az egész arcát eltakarta, és annyira nehéz volt, hogy lenyomta az orrüregét is. Az orvosok kitaláltak egy speciális kötést, így a Zakary önállóan tudott lélegezni és cumisüvegből enni addig, amíg elég nagy nem lett ahhoz, hogy eltávolítsák a daganatot.

Magzati genetikai rendellenességek: az apa életkora is számíthat - olvasson tovább!

Végül a műtétre 2017 áprilisában került sor. A 9 órás operáció során az orvosok eltávolították a tumort. A kioperált szövetet elküldték szövettanra, ahol kiderült, szerencsére a daganat jóindulatú volt, így nem volt szükség további kezelésre. Zakary a műtét után nagyon hamar elhagyhatta a kórházat. A hegek azóta begyógyultak. A kisfiú szépen fejlődik, csak egy kicsit van lemaradva a kortársaitól.

Forrás: today.com