Áttörés a cukorbetegség okainak kutatásában: magyar orvos nyert díjat

#2-es típusú cukorbetegség #cukorbeteg #diabétesz #zsírmáj
2019.02.28.

2019. február 23-án szombaton a XX. Budapesti Diabetes Szimpóziumon adták át a két éve alapított, egymillió forintos pénzdíjjal járó Wörwag PhD Kutatási Díjat dr. Nádasdi Ákos PhD hallgatónak A cukorbetegség és bizonyos hasnyálmirigy, illetve májbetegségek kapcsolata című kutatásáért. 

Dr. Nádasdi Ákos doktori munkája keretében arra keresi a választ, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos zsírmájbetegség közötti szoros összefüggést a genetikai tényezők hogyan befolyásolják. Mindkét gyakori betegség hátterében komplex genetikai és nem genetikai hajlamosító tényezők állnak, melyek közül a nem-alkoholos zsírmájjal kapcsolatba hozható egyik gén kockázati változata 23%-ban fordul elő Magyarországon. A mindkét betegségben szintén hajlamosító okként az elhízás pedig ~30%-ban kimutatható.

A cukorbetegség okainak kutatása

A kutatásba terhességi cukorbetegséggel korábban diagnosztizált, emiatt későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására magas kockázatú nőket vonnak be, és vizsgálatukhoz Magyarországon beállítottak egy MR-készülék alapú módszert, amely pontosan méri a páciensek májának és hasnyálmirigyének lipid- tartalmát. Emellett az önkéntesek anyagcsere jellemzőit laboratóriumi módszerekkel is vizsgálják cukorterhelés során. Az eddigi mérések során bizonyossá vált, hogy a korábban terhességi cukorbetegséggel rendelkezőkben gyakran kimutathatók a cukorbetegséget megelőző állapot anyagcsere jellemzői, sőt 2-es típusú diabetes is megjelenik. Ezzel párhuzamosan a májban kóros zsírfelhalmozódás mutatható ki, és ezt a vizsgált génvariáns jelenléte is befolyásolja. A hasnyálmirigy zsírtartalma is összefüggést mutat egyes anyagcsere paraméterekkel. A projekt egy nagyobb nemzetközi kutatás folytatásaként valósulhat meg, eddig ez a kutatási pályázat biztosította a munka anyagi feltételeit, a Wörwag PhD Kutatási díjnak köszönhetően most további résztvevőket tudnak bevonni, és biztosabbá válhat a kutatás sikeres befejezése is. 

Nádasdi Ákos a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett. Azóta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház III belgyógyászati osztályán dolgozik, jelenleg adjunktusként. 2014 óta tagja a Magyar Diabetes Társaságnak, és ugyanebben az évben a Semmelweis-nap egyik kitüntetettjeként orvosigazgatói dicséretben részesült. PhD tanulmányait 2016-ban kezdte meg a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában, kutatómunkáját II. számú Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában végzi Dr. Firneisz Gábor témavezetésével.

A Wörwag Pharma negyed évszázados hazai működése alatt mindvégig támogatta az egészségügy és az orvosképzés fejlesztését, különösen fő működési területeivel – a cukorbetegséggel és a neuropathiával összefüggésben. Ennek keretében hozta létre többek között a neuropathiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot és 2017-ben fiatal magyar kutatók támogatására a Wörwag PhD Kutatási díjat. „A cukorbetegség ma már hazánkban is csaknem egymillió embert érint, így korunk egyik legelterjedtebb népbetegségének számít. Ezért nagyon fontos, hogy minél többet tudjunk meg e betegség kialakulásáról. Felelős vállalatként kötelességünknek érezzük, hogy hozzájáruljunk e területen a kutatás, a diagnosztika és a gyógyítás fejlesztéséhez.” – emelte ki dr Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója.

Forrás: EgészségKalauz