Ezeket látta már?

Mit tudtak az ókori görögök a gyógyszerekről?

2012.02.08. Módosítva: 2017.01.05.

Ókori görög medicinák összetételét elemzik amerikai kutatók... Szíriai üvegárut és pirulákkal teli ónládikákat szállított az a görög kereskedelmi hajó, amely Kr.e. 130 táján süllyedt el Toscana partjainál, roncsait húsz évvel ezelőtt fedezték fel, ám az antik medicinák összetételét csupán most elemezték amerikai archeobotanikusok.

A DNS-elemzések tanúsága szerint a kétezer éves pirulák mindegyike legkevesebb tízféle növény - a hibiszkusztól a zellerig - kivonatából készült - olvasható az USA Greek Reporter (http://usa.greekreporter.com) hírportálon.

Mit tudtak az ókori görögök a gyógyszerekről?

"Már korábban is azonosítottunk ókori gyógynövényeket, de még sohasem kerültek elő több összetevőből álló antik készítmények" - hangsúlyozta Alain Touwaide, az orvoslási hagyományok megőrzését célul tűző amerikai Institute for Preservation of Medical Traditions igazgatója.

A szakértő szerint a pénzérme nagyságú pirulákat ecetben vagy vízben oldhatták fel, hogy emészthetőbbé tegyék a medicinákat.

"A legizgalmasabb, hogy olyan kéziratokkal rendelkezünk, amelyekből megtudhatjuk, hogy az ókori görög orvosok az egyes gyógynövényeket milyen betegségre alkalmazták" - emelte ki a leletekkel kapcsolatban Alisa Machalek, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatója.

Forrás: MTI