Ezeket látta már?

Orvostörténet: a legnagyobb élő magángyűjtő, Dr. Ávéd János

2011.08.17. Módosítva: 2015.11.04.

A lokálpatrióta háziorvos - Az ország egyik legnagyobb magán orvostörténeti gyűjteményét gondozza Ávéd János.

Kelemen Zoltán Gergely, az MTI tudósítója írja: több mint százesztendős higanyos vérnyomásmérő, 1918-ban készült lázmérő, 1927-ben írt, a mai napig kiváltatlan recept, a II. világháború előttről származó, felbontatlan csomagolású kötszer vagy lázcsillapító - néhány érdekesség Ávéd János mindszenti háziorvos gyűjteményéből, amely az ország egyik legnagyobb magánkézben lévő orvostörténeti gyűjteménye.

Orvostörténet: a legnagyobb élő magángyűjtő, Dr. Ávéd János

- Talán édesapámtól, Ávéd Lászlótól örököltem a régi dolgok iránt tisztelet - kezd bele a különleges gyűjtemény történetének elmesélésébe a Tisza-parti kisvárosban csaknem harminc esztendeje háziorvosként dolgozó férfi. - Gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, amikor eljutottam az egri kazamatákba. Beleborzongtam, hogy ugyanazokon a köveken járhatok, amelyeken vagy ötszáz éve az egykori várvédők.

Az idősebb Ávéd doktor - hiszen ő is orvos volt - 1947-ben költözött Mindszentre. A mai kollekciót is ő alapozta meg, bár még nem a gyűjtőszándék vezette, pusztán ragaszkodott a számára fontos tárgyakhoz. Ilyen például egy több mint száz éve Németországban készült vérnyomásmérő, mely még ma is tökéletesen működik, gumiballonjai is ruganyosak, pontossága pedig túlszárnyalja a napjainkban használatos automata műszerekét.

Apáról fiúra

Ahogy 1982-ben az orvosi praxist, úgy a gyűjteményt is átvette édesapjától Ávéd János.

A kollekció folyamatosan bővült, elsősorban Mindszenthez kapcsolódó tárgyakkal, dokumentumokkal. A fordulatot egy orvostörténeti mű olvasása hozta meg.

- Két mindszenti kötődésű professzor nevével is találkoztam a kötetben. Bene Ferenc kezdte el a himlő elleni oltásokat 1801-ben, Hoffinger János György nevéhez pedig a hazai bányaorvoslás megteremtése kapcsolódik. Ekkor elhatároztam, hogy összegyűjtöm az egykor itt született, tanult vagy a városban dolgozó doktorokat, állatorvosokat és gyógyszerészeket. A százhúsz nevet tartalmazó lista el is készült, majd 2000-ben egy életrajzokat, fényképeket tartalmazó könyv és CD-ROM is megjelent - idézi fel a gyűjteménytulajdonos.

Az orvos fel is vette a kapcsolatot a ma élő kollégákkal, aki közül sokan "hazalátogatnak" a Mindszenti Napokra, amelyen a városból elszármazottak újra találkoznak. Ávéd János négy éve szervezi meg a városhoz kötődő orvosok, gyógyszerészek összejövetelét. Az első találkozó alkalmából kamaratárlatot rendezett gyűjteményeinek érdekes darabjaiból a helyi múzeumban, és azóta is minden esztendőben újabb kiállítással rukkol elő.

Idén a látogatók többek között a vérnyomásmérés, a sterilizálás és az EKG történetével ismerkedhetnek meg, és láthatják Majoros Ferenc egykori kiszombori háziorvos hagyatékát is.

Páciensek adományai

Az orvostörténeti gyűjteménynek ugyanis szakmai körökben és a páciensek között is gyorsan híre ment.

A román határ közelében található község orvosának tárgyait a rokonok bízták Ávéd János gondjaira. Az eszközök között láthatók fogók, csipeszek, fecskendők, varrófelszerelések és a fogorvosláshoz szükséges műszerek is, hiszen régen a körzeti orvosnak ehhez is érteni kellett.

Szakmabeliek a közelmúltban felajánlottak a mindszenti háziorvosnak egy közel százéves orvosi táskát és egy régi respirátort is. A gyűjtemény azonban nemcsak a kollégák jóvoltából gyarapodott: volt olyan több évtizedes leleteit is megőrző páciens, aki 1927-ben kézzel írt receptjét adta oda, egy alkalommal pedig egy tanyára hívták ki a doktort, ahol legnagyobb meglepetésére egy 1918-ban készült lázmérőt vettek elő a tokból, hogy ellenőrizzék a beteg testhőmérsékletét.

Lázmérőkből külön gyűjteménnyel rendelkezik az orvos. Akad köztük olyan, amely a felirat szerint az 1928-ban létrehozott Országos Társadalombiztosítási Intézet tulajdona, egy másik pedig Németországban készült - szintén a II. világháború előtt -, feltehetően külön a magyar piacra, hiszen a Turul márkanevet kapta.

Ávéd János tervei között szerepel, hogy rendszerezi, lajstromba veszi, feljegyzésekkel egészíti ki a ma már mintegy ezer darabos gyűjtemény anyagát, hiszen szinte minden tárgyhoz egy-egy történet kötődik. A háziorvos szeretné, ha egyszer, valahol Mindszenten állandó kiállítás nyílhatna a kollekcióból, hiszen az, hogy miként változott az egészségügy egy hazai kisvárosban, nemcsak a szakmai, de a laikus közönség számára is érdekes lehet.

Forrás: MTI